HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Danske Bryggerier - Albani

Skrevet d. 7 November 2004
På den baggrund fostrede apoteker, cand.pharm. Gustav Lotze (1825-93) ideen om et egentligt bayersk ølbryggeri i Odense, men det skulle blive hans studiekammerat, cand.pharm. Theodor Schiøtz (1821-1900), der i 1859 førte ideen ud i livet.


Da Albani blev grundlagt i 1859, var bryggeriet en af de første industrivirksomheder i Odense. Samtidig blev Albani den første virksomhed i Odense, der blev omdannet til aktieselskab - det skete i 1868.

Bryggeriet blev opført som et fritliggende og æstetisk veludført industribyggeri i røde mursten, i rundbuestil og med takkede gavle. Albani Bryggeriet fik en perfekt beliggenhed uden for byen med masser af plads. Siden har byen dog omringet bryggeriet, der i dag ligger i centrum af Odense.

Delikat og stærk. Prøv den!

Odenses bysbarn og æresborger, hele Danmarks digter, H.C. Andersen, var stor tilhænger af øllet fra Albani. I et brev, han skrev under et af sine mange ophold i Odense, lyder det om øllet fra Albani: "Jeg kan ikke rose denne øl højt nok. Den er forfriskende, delikat og stærk. Prøv den!"

Det var der mange, der gjorde, for Albani voksede hastigt, og allerede i 1874 blev den første større udvidelse foretaget. I 1891 kom den første flaskeøl og dermed behovet for mekaniserede aftapningsanlæg. Det førte til en kraftig udvidelse op imod år 1900.

Opkøb

"AlbaniVed århundredeskiftet var de etablerede købstadsbryggerier rundt om i Danmark godt i gang med at opkøbe de mindre landbryggerier, og efterhånden blev bryggeridriften kraftigt koncentreret. Det var også tilfældet på Fyn, hvor en række bryggerier blev en del af Albani Bryggerierne A/S:

1905: Slotsbryggeriet i Odense
1913: Bryggeriet Sydfyn i Faaborg
1923: Bogense Bryggeri
1934: Bryggeriet Odense
Og lidt senere:
1968: Svendborg Bryghus
1972: Bryggeriet Carlsminde

Også uden for Fyn har Albani foretaget opkøb - første gang i 1956, da man overtog Sønderborg Bryghus, og senere, i 1986, Bryggeriet Slotsmøllen i Kolding. I 1996 blev Mineralvandsfabrikken Baldur i Esbjerg erhvervet, og sluttelig blev Maribo Bryghus overtaget i 1997. Maribo Bryghus er det eneste af de opkøbte bryggerier, der stadig producerer øl og vand.

Albani i dag

"ØlI de sidste 10 år er der foretaget betydelige investeringer i moderniseringen af de tekniske faciliteter med store, moderne, såkaldte cylindroniske gær- og lagertanke, og senest en fleksibel øltappekolonne, der kan tappe såvel retur- som engangsflasker og dåser. Øltappekolonnen har også tilknyttet et pakkeanlæg, der sætter bryggeriet i stand til at levere produkter i mange forskellige forpakninger.
I dag er Albani Bryggerierne som beskæftiger omkring 200 medarbejdere med i Bryggerigruppen A/S, Danmarks næststørste bryggerikoncern, der består af 7 bryggerier med hver deres styrke og særpræg. De fem er danske: Albani Bryggerierne, Ceres Bryggerierne, Faxe Bryggeri, Maribo Bryghus og Thor Bryggerierne. De resterende to bryggerier er de litauiske bryggerier Tauras og Kalnapilis
.



Se alle artikler