HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Camenbert

Skrevet d. 24 Maj 2004
Oprindelsesland: Frankrig
Type: Hvidskimmel
Kommentar: Blød hvidskimmelost med småhullet struktur
Skorpe: Hvidskimlet skorpe
Form og vægt: Rund og flad, typisk 100-300 g, FIT 45-60+.
Fremstilling: Komælk
Historie: Camembert er en klassiker blandt verdens ostenavne, og dens historie går tilbage til det 18. århundrede, hvor den blev solgt på markedet i Vimoutiers i Normandiet. Osten har sit navn fra byen Camembert i Normandiet. Det var bondekonen Marie Harel, der i 1790-1791 udviklede Camembert. Det fortælles, at hun skjulte en præst fra distriktet Brie under den franske revolution, og at de sammen udviklede produktionsmetoden for Camembert med inspiration fra produktionen af Brie. Marie Harel videregav opskriften til sin datter, der senere nedsatte sig i byen Camembert, hvorfra hun solgte osten. Camembert blev så berømt i området, at man endte med at rejse en statue af Marie Harel. Statuen blev imidlertid ødelagt under 2. verdenskrig. Camemberts nationale berømmelse kom, da kejser Napoleon smagte osten, mens han var i Normandiet for at indvie en jernbane. Kejseren blev så begejstret for osten, at han bad om at få en leverance til Paris, og derved blev Camembert med et slag berømt i den franske overklasse, som kopierede kejseren i et og alt. I dag er der ligefrem udlagt en ‘Route de Camembert’ på 53 km i området, som fører turisterne rundt i det normanniske ostelandskab.
Interessante vinkler: Den ægte Camembert er “Camembert de Normandie”, som er omfattet af EU’s beskyttelsesprogram for fødevarer via en beskyttet oprindelses-betegnelse (BOB). Camembert de Normandie bærer desuden det franske AOC-mærke. Det er skimmelsvampene Penicillium camemberti og Penicillium candidum, der modner Camembert.
Varianter: Der findes Camembert af både gede- og fåremælk. Herudover findes der Camembert fremstillet af upasteuriseret mælk, typisk fra små franske gårdmejerier.
Forbrugertips: Forbrugertips Camembert er optimal i smagen, når den giver efter for et let tryk uden at være flydende. Den har mange anvendelsesmuligheder både som pålæg og dessert. Indbagt eller friturestegt Camembert med syltetøj er blandt de klassiske retter, men for nogle er en rigtig gammel Camembert også en udsøgt delikatesse til øl og snaps.


Se alle artikler