Persea americana
Historie. Avocadofrugten er pr definition et pæreformet bær med et enkelt stort kugleformet frø. Frugten har ved modenhed en smøragtig konsistens og en let nøddeagtig smag.Avocadotræet er et stedsegrønt træ med meget store ægformede blade. DE små duftende gulgrønne blomster sidder i mangblomstrede toppe nær grenspidserne. Træet stammer fra Mellem- og Sydamerika, og ordet "avocado" er aztekisk sprog, og betyder "testikeltræ". Avocadofrugter sidder parvis på træerne, og frugterne kan godt minde om testikler. Fordi frugten er sammenlignet med testikler, har avocado været forbundet med elskov. Ved at servere avocado for manden, fik man et bedre sexliv. I USA kalder man også avocado for "alligatorpære", fordi skindet på visse sorter er nubret som en alligators skind.
Beskrivelse . Frugten kan variere meget i form, fra blommefacon til pære- eller agurkeform. Farven kan skifte fra gulgrøn til violet. Frugtkødet er gullighvidt ved modenhed, og da er konsistensen af frugtkødet smørlignende og er af indianere blevet kaldt for skovens smør. I frugtens midte sidder (frøet)kernen, der kan løsnes let af frugten og som man kan lægge i en urtepotte med jord og dyrke frem. I dag importeres de fleste avocadofrugter fra Israel, og takket være deres store interesse for frugten de sidste 50 år, er den også blevet mere kendt som spisefrugt herhjemme. Avocado tilhører laurbærfamilien, og træet skal være 7 år gammelt før det bærer frugter. En avocadofrugt har et usædvanligt højt fedtindhold på 30 %, men det er sundere fedtstoffer end dem vi får i kød da avocadofrugtens fedtstoffer udgøres af en letfordøjelig olie, rig på polyumættede fedtsyrer der nedsætter blodets kolesterolindhold. Frugten anbefales derfor gerne i diæt ved kredsløbssygdomme. Frugten indeholder desuden 11 vitaminer, bl.a. B1- og B2-vitamin, og 14 mineraler, hvoraf kalcium og jern er mest forekommende. Frugten kan veje mellem 150 til 800 g, og i handelen er det som regel frugter på ca 400 g. Avocadofrugten fås hele året, da den importeres fra flere steder i verden. Der siges at være over 400 forskellige slags avocado og de tungeste vejer over 1 kg.
Hvordan bruges den: Man spiser som regel avocadofrugten i rå stand, da frugten bliver ubehagelig bitter ved kogning. Frugten halveres og serveres oftest med lidt citronsaft over eller den halverede frugt bruges som forret med f.eks. en skaldyrblanding i hulrummet, hvor den store avocadosten lå. Avocadodip bruges som tilbehør til rå grøntsager og kan bl.a. moses med cremefraiche eller fløde. En kold sommersuppe med avocado og hønsebouillon er også populær.Foruden at være en dejlig råvare i daglig mad bruges frugten også til presning af olie.,der bla anvendes i kosmetikindustrien. |