HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Roquefort

Skrevet d. 28 Maj 2004
Oprindelsesland: Frankrig
Type: Blåskimmel
Kommentar: Halvfast blåskimmelost.
Skorpe: Ingen skorpedannelse, men osten er ofte dækket af et hvidgulligt smøre.
Form og vægt: Cylinderformet, 2 kg-2,5 kg, FIT 50-60+.
Fremstilling: Fåremælk (upasteuriseret).
Historie: Roquefort er den eneste fåremælksost, der har vundet international anerkendelse og er vel nok Frankrigs mest berømte ost, hvis ikke verdens mest berømte. Osten har fået sit navn fra den lille by Roquefort i departementet Aveyron i Sydøstfrankrig, der har et gunstigt klima til modningen af denne ost. Området omkring byen er goldt, og det er stort set umuligt at dyrke nogen former for afgrøder, men fårene i området trives godt. Det er dog ikke fårenes mælk, der gør osten særegen, men derimod grotterne i bjerget Combalou, hvori Roquefort modnes. Klimaet i grotterne er helt specielt, og det søges efterlignet ved lagring af andre blåskimmeloste. De bedste grotter er dem, der har de bedst udviklede “fleurines”, som er en betegnelse for de smalle sprækker i bjerget. Sprækkerne er op imod 100 meter høje, og ind gennem sprækkerne kommer der konstant frisk luft på 8-9°C med en luftfugtighedsprocent på 95. Sprækkerne virker således som et naturligt klimaanlæg i ostelagrene.
Roquefortostens historie går helt tilbage til de gamle romere. Osten kan med sikkerhed dateres tilbage til år 79 e.Kr., men ostens historie går sandsynligvis længere tilbage.
Interessante vinkler: Roquefort fremstilles i perioden fra februar til august i fårets laktationsperiode. Mælken til fremstillingen fås fra får rundt om i hele Frankrig. Tidligere blev osten produceret af lokale bønder, men er nu overgået til mejerier. For at Roquefortnavnet må benyttes, skal osten være fremstillet af fåremælk og modnet i de berømte naturgrotter i bjerget Combalou ved Roquefort. Roquefort bærer det franske AOC-mærke og er beskyttet af EU’s beskyttelsesprogram for fødevarer med BOB-mærke.
Varianter: Roquefort er forgængeren for andre blå oste.
Forbrugertips: Roquefort spises som Danablu, men er mere kraftig og karakterfuld i smagen.


Se alle artikler