HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Aubergine

Skrevet d. 7 Juni 2004

Aubergine

Auberginer hører ligesom kartoffel, tomat og peberfrugt til natskyggefamilien. Den kan købes i forretningerne hele året, men det er de udenlandske. De dansk dyrkede kan købes fra august til november.

Den stammer fra Indien eller Kina, hvor man endnu kan finde den i vild form. Det antages, at den er indført til Sydeuropa i 700-tallet. I Danmark har den været kendt i mange år, men det er først inden for de sidste ti år, den er blevet udbredt i den danske husholdning.

Planten er en et-årig kraftig plante, der ofte er tornet, og den kan i væksthus blive flere meter lang mod normalt ca. 1,5 m på friland. Frugterne udvikles, uden at der behøves en befrugtning, og de kan høstes på et hvilket som helst tidspunkt inden modning. Bliver auberginer modne, bliver frugtkødet sejt og kedeligt. Frugterne findes i et utal af forskellige former lige fra runde til langovale, og mange forskellige farver, hvide, røde, gule, blå, violette og næsten sorte. Det er de langovale i den mørkviolette farve, der er den mest almindelige.

Den dyrkes erhvervsmæssigt kun lidt i Danmark, men ses ofte i havedrivhuse. Den importeres fra især Holland, Spanien, Israel, Rumænien, Italien og Kenya.

Anvendelse:

Auberginer er, som sikkert mange ved, en vigtig ingrediens i den græske specialitet "moussaka". Alene har auberginer en neutral og lidt bitter smag. De er derfor mest velegnede sammen med andre grønsager i ovnretter, postejer eller sammenkogte retter, f.eks. sammen med tomat og hvidløg.. De har ikke nogen egentlig egensmag. Først ved grillering og stegning udvikler de en typisk aroma. De skal have kraftige krydderier, bedst citronsaft og hvidløg, men også løg, peber, estragon, basilikum, merian, kanel og soyasauce.


Se alle artikler