HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens gode vine - uge 39

Skrevet d. 30 September 2005
For reserva er kravene 36 mdr., heraf mindst 12 mdr. på fad og endelig gran reserva med et krav på 60 mdr. (5 år) og minimum 24 mdr. på fad.

Som i mange andre klassiske vindistrikter i verden findes der i Rioja i dag to "trosretninger" at lave vin efter. Der er den klassiske metode, hvor man gærer vinen på store, gamle træfade og derefter lagrer den i lang tid på brugte egefade - typisk (sødlig) amerikansk eg. Det giver den klassiske Rioja, der er lys, blød, let krydret og med en let sødme fra trælagringen.

I den anden ende findes modernisterne, der bruger temperatur-kontrollerede ståltanke og lagrer vinen i kort tid på nye egefade, der ofte er fransk eg eller en blanding af fransk og amerikansk eg. Det giver mere internationale vine med intens farve og hvor frugt og ristet træ dominerer. Og så findes der selvfølgelig en masse producenter i mellem disse yderpunkter... Reserva-kategorien er interessant fordi den giver mulighed for begge "trosretninger" at være med. Det skal være vin af en vis kvalitet og det er således de færreste modernister, der laver en Gran Reserva.

Der er 9 vine med i dagens test fra 3 danske vinhandlere og både traditionelle og moderne vine. Telmo Rodriguez og Roda er vel de mest moderne producenter i testen, mens Muriel og Martinez Bujanda er de mest klassiske. Den bedste vin er utvivlsom Roda I Reserva 1999 fra Bodegas Roda. Roda er et forholdsvist nyt foretagende fra 1987 og de er måske mest kendt for en af Rioja's første kultvine, Cirsion. Men Roda I følger tæt efter og er noget af det bedste fra området i dag. Det er en fyldig vin med flot frugt, tykke kraftige tanniner og en meget flot balance. På trods af at vinen er 6 år, er der ingen tegn på alder. Den er intens og koncentreret og fyldt med ungdommelig virilitet! Den slutter langt, vedvarende og rigtigt, rigtigt flot. Det er bare en fantastisk vellavet og stor vin! Den scorer 93/100 pts. og prisen er kr. 299,95 v/12 fl. Men det er 5 stjerner værd - vil man smage det bedste må man også punge ud! Det bedste køb i testen er en mere traditionel vin, Muga Reserva 2001. Det er en mellemfyldig til fyldig vin med lækker moden frugt, fløjlsbløde tanniner og en elegant og harmonisk smag. Vinen er i flot balance uden at noget forstyrrer eller overdøver. Slutningen er lang, blød og let sødmefyldt. Flot Rioja fra altid pålidelige Muga. Her får man meget Reserva for pengene. Den scorer 89/100 pts. og prisen er 98,50 v/12 fl.Se alle artikler