|
Nyt om SydafrikaSkrevet d. 18 Juni 2004Sydafrika stormer frem Eksporten af sydafrikansk vin er ifølge bladet Business Day i kraftig vækst. Skandinavien er storaftager, og i løbet af årets første fire måneder er eksporten til Danmark steget med 37%, til Norge med 27% og til Finland med 14% i forhold til samme periode i 2003. Sverige topper med en stigning på hele 65%. Når det gælder Tyskland, der er verdens største vinmarked rent volumen-mæssigt, lyder tallet på 32%. Kurven for eksporten til Asien vender ligeledes opad.
Sydafrikas bedste vingård I en læserundersøgelse, foranstaltet af det sydafrikanske Wine Magazine, kåres vingården Vergelegen som landets bedste vingård, efterfulgt af Thelema, Kanonkop og Rust en Vrede. Undersøgelsen fastslår også, at de sydafrikanske forbrugere foretrækker Cabernet Sauvignon og Sauvignon Blanc, mens de ikke er særligt interesserede i vine fremstillet af Pinotage, Chenin Blanc og Semillon. Det er vi andre såmænd heller ikke.
¼ KWV solgt til sorte Sydafrika har et program, der efterhånden vil overdrage en del industrivirksomheder til sorte ejere. I den forbindelse er den regeringsstøttede South African Wine Industry Trust (SAWIT) oprettet med det formål at overdrage 25% af vinproduktionen i Cape-provinsen til sorte ejere og investorer inden 2010. Ifølge Decanter har landets næststørste producent, KWV, netop solgt 25% af sine aktier til en værdi af 190 mio dkr. til investeringsgruppen Pethogo.
Også kritiske røster Flere andre sydafrikanske vingårde er overgået til sorte, selv om det i dag kun drejer sig om cirka 1% af vinindustrien. Og programmet har ikke været uden kritikere. Fx har præsident Thabo Mbeki’s bror og organisationen Christian Aid udtalt, at programmet kun tjener til at gøre en sort elite rig, uden at de sorte arbejdere får det bedre af den grund.
Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Beperkt Bogstaverne KWV står for Ko-operatieve Wijnbouwers Vereniging van Zuid-Afrika Beperkt, og det er verdens største kooperativ. Det blev stiftet i 1918, da bønderne havde svært ved at sælge deres vin. Ældre folk i Stellenbosch husker stadig, at de støvede gader hver dag blev hældt over med vin, der ikke kunne sælges. Bønderne gik sammen for at kontrollere markedet og priserne - og sætte en stopper for overproduktionen. For tre år siden splittede man kooperativet op i to dele, henholdsvis et aktieselskab, KWV Limited, og et kooperativ, Wijngaard Ko-operative. Det gjorde man for bedre at kunne tage konkurrencen op på eksportmarkederne.
Se alle artikler
|