HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Gang i grillen

Skrevet d. 28 Juni 2004

af Bente Hoffmann

Forførende røde jordbær (danske, naturligvis), hjemmelavet saft af hyldens duftende blomster, store gyldne majs … alt sammen sikre ingredienser i mine somre. Og så selvfølgelig grillen. Jeg er ikke sådan en grill-freak, som slet ikke kan få nok, som må eje den nyeste model fra Weber og helst skal have et lille halvtag, hvorunder der kan grilles også i regnvejr. Og jeg er såmænd heller ikke den store ’chef de gril’, der pusler om madvarerne og sørger for, at alt overlever opholdet over gløderne – det overlader jeg til kæresten (mænd har altså et eller andet med grill!). Men jeg er vild med konceptet ’Nu flytter vi vores middagsmad ud under åben himmel’. Jeg kan ikke blive træt af at slænge mig i havesofaen i min lille have, måske endda med et glas køligt hvidvin inden for rækkevidde, når jeg er færdig med at tilberede aftenens tilbehør. Herfra kan jeg følge slagets gang omkring grillen – og selvfølgelig springer til, hvis det er påkrævet (hvad det nu sjældent er) – kigge dybt i himlens blå, lade tankerne drive, veksle et kys eller to med kæresten og forventningsfuld vente på de kulinariske frembringelser, som fra grillen pirrer min næse og min appetit.
     Sådanne stunder er der noget ved det hele!
     Desværre er det bare alt for få danske sommeraftner, der indbyder til dette forjættende liv i det grønne. Vi er hårdføre, så en del grader ned af termometret kan vi klare (om ikke andet med vattæpper), men nogle gange er det godt nok skæggere end andre. På halvkolde aftner kan vi finde på at sætte låget på grillen, når vi har spist, og så flytte den ind under havebordet. Det forøger fornøjelsen ved at blive siddende ude – i hver fald lidt.

Som jeg tidligere har indviet Madgals læsere i, er min kæreste vegetar, så det er ikke de store, saftige bøffer, der kommer på grillen, når han er her. Men det gør nu heller ikke noget, for han har lært mig, hvor mange fisk der smager rigtig godt grillede, for ikke at tale om alle de grøntsager, som er fortræffelige at grille. Min favorit er afgjort majskolber (hvis skallerne dog bare ville lade være med at sætte sig så godt fast mellem tænderne!). Majsene bliver ekstra lækre og kernerne ikke brændte, hvis man lader være med at tage bladene af, inden kolberne bliver grillet. Start med at komme majskolberne i en pose med lidt vand i, så de er fugtige, når de kommer på grillen – så går der heller ikke så let ild i bladene, hvis de er lidt tørre.
     Majskolberne passer perfekt sammen med grillet laks. Så værsgo – her er opskriften på kærestens nyeste grill-kreation, en uimodståelig krydret laks.

Med ønsket om en god sommer til alle – og håbet om masser af dejlige aftner til at grille i!


Krydret grillstegt lakseside

1 frossen laksefilet med skind, 500-600 g
6 fed hvidløg
2 spsk tørret basilikum
1 ½ tsk salt
2 spsk olivenolie


Tø laksen op.
Hvidløg, basilikum, salt og 1 spsk olivenolie stødes sammen i en morter. Når massen er jævn, røres den sidste spsk olie i. Læg laksen i et fad med skindet nedad, smør krydderblandingen på oversiden. Lad laksen hvile i mindst 1 time, gerne 2, i køleskabet.
Tænd op i grillen. Når grillen er klar, lægges laksen på med skindet nedad. Grill laksen i ca. 10 minutter eller til kødet skifter farve og så småt begynder at skille. Stegetiden varierer fra laks til laks og er også afhængig af varmeniveauet i grillen – så prøv dig frem. Vend laksen. Giv den et par minutter på siden med krydderierne, så krydderblandinger bliver lidt sprød.
Serveres fx med kogte nye kartofler, grillede majskolber og salat.



Se alle artikler