HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Landmænd: Boykot polsk svinekød

Skrevet d. 20 Maj 2005

En enig bestyrelse i landmandsorganisationen "Frie Bønder - Levende land" opfordrer nu forbrugerne til at boykotte alt kød fra de danske svinefabrikker Poldanor med de miljøfarlige gyllelaguner i Polen.

Kødet sælges blandt andet som pålæg i CooP Danmarks butikker - for eksempel Kvickly. Der er et lille "pl" mærke på og findes for eksempel som en skinkepakke, der hedder "Den Gyldne Dal".


Stærk forbrugermagt
- Danske forbrugere, der køber kødet er med til at smadre både polsk og dansk landbrug, siger formand for Frie Bønder - Levende Land Egon Kjær Sørensen, der understreger, at det er nu, forbrugermagten skal vise sin styrke.

- Synes man som forbruger, at Poldanors store gyllelaguner er noget svineri, så lad kødet ligge i disken, siger han.


Raser over miljøsvineri
Organisationen er vrede over det åbenlyse miljøsvineri på svinefarmene med de store åbne gylle-laguner.

- Men samtidig ødelægger Poldanor de polske bønder og de små danske landbrug, som vi repræsenterer. Det er forkert, at CooP Danmark handler med Poldanor og støtter den udvikling. Især CooP Danmark burde have en etisk holdning til tingene, siger han.


Her sælges kødet
Coop Danmark, driver kæderne Kvickly, Kvickly xtra, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen samt datterselskaberne Fakta og Irma, og sælger både pølser, bacon og pålæg fra slagteriet Prime Food.

CooP Danmark åbne for kritik
CooP Danmarks informationsdirektør Jens Juul Nielsen understreger, at kæden er åben overfor dialog med alle kritikere.

- Kan vi få dokumentation for at miljøforholdene er dårlige på Poldanors svinefarme, så vil vi tage en drøftelse med leverandør og kritikere, og så derefter tage stilling til, hvordan vi skal håndtere det. Det er prisværdigt, at en del af dansk landbrug er så miljøbevidst. Vi afventer nu en henvendelse fra Frie Bønder, og de er meget velkomne, understreger Jens Juul Nielsen.

Egon Kjær Sørensen oplyser, at CooP Danmark får en officiel henvendelse fra Frie Bønder - Levende land i løbet af tirsdag.


IØ-Fonden udkonkurrerer
Egon Kjær Sørensen kritiserer også, at danske skattepenge via IØ-Fonden er stærkt medvirkende til at afvikle dansk landbrug.

- Vi kan ikke konkurrere med danske landmænd i Polen, der får skattepenge via IØ-Fonden til svineproduktion. Med polsk arbejdskraft til en brøkdel af den danske timeløn, hvorefter de eksporterer varerne til Danmark, siger han.


Farvel til danske gårde
Han påpeger, at fortsætter dén udvikling, vil der i fremtiden kun være store svinefabrikker tilbage.

- Så er det slut med gårdene ude på landet i Danmark - og i Polen. Også de danske slagterier er alvorligt i farezonen, siger han og pointerer, at de polske bønder kan overleve på samme måde som de danske.

- Det polske landbrug skal udvikle sig og satse på kvalitetsprodukter. Der kan industriproduktionen slet ikke være med, siger han.
Fakta

Den sidste hårde kerne
Landmandsorganisationen "Frie Bønder- Levende Land" kalder sig selv den sidste hårde kerne af husmænd i Danmark.

Organisationen blev dannet for to år siden, da Dansk Landbrug og Dansk Familielandbrug blev fusioneret.

Landmændene bag den nye organisation, vurderede at de ville blive for store i den fusionerede organisation og dannede derfor Frie Bønder - Levende Land, som et talerør for de små og mellemstore landmænd.

Det vil sige for landmænd med op til 70 hektar jord og op til 100 dyre-enheder. Frie Bønder - Levende Land har 250 landmænd som medlemmer, og er den eneste landbrugsorganisation i Danmark, der er i fremgang. Medlemstallet vokser støt og roligt.
Kilde: 3F af Asger H. Eriksen

Se alle artikler