| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Blå oste til et broget markedSkrevet d. 27 Maj 2005af Ebbe Mortensen Kvalitet før kvantitet. - Jeg kan bedst lide at lave ost af den fede, fynske mælk. Så råvaren skal være fra fynske landmænd, siger den unge mejerichef, der får leveret 10 millioner kilo mælk om året fra Ørbæk Mejeri. Mejeriet forvandler den hvide væske til 1500 tons ost - feta og danablu. Og det med kvaliteten er andet end tomme ord. - Sidste år endte vores danablu på en andenplads ud af 11 bedømmelser - kun 0,10 point efter Bornholms Andelsmejeri, der har ligget i toppen af danablu-elite de sidste fem år, fortæller Jørgen Hoff og tilføjer, at det altid er sjovest at starte noget op, når man kan blande sig i toppen af kvalitetskampen. Stor efterspørgsel fra starten - Efterspørgslen har været meget større, end vi forventede. Danablu’en har været fuldstændig udsolgt siden starten. Det samme gælder stort set feta’en. Og i oktober kvartal sidste år producerede vi syv dage om ugen. Det er for meget. Nu er vi nede på fem dage om ugen, og det er mere passende, siger Jørgen Hoff, der dog i øjeblikket har mere end almindelig travlt med at tilpasse virksomheden, så man også kan levere mejeriets oste i pakninger, som passer bedre til detailhandlens hylder end hele oste. - Danablu er normalt en tre kilos ost, men fremover kan vi levere den i både trekanter og firkanter og i fedtprocenter fra 20+ til 70+. Noget lignende gælder fetaosten, som vi kan levere i firkanter og skiver fra 20+ til 60+ – og naturligvis også i større blokke, fortæller mejerichefen. Ostene eksporteres Kosherost til det jødiske marked udgør et særligt kapitel. - Det er et stærkt voksende marked for os. 15 procent af produktionen går i dag til det jødiske marked, fortæller mejerichefen, som tilføjer, at det kræver en særlig form for produktion for at kunne levere til jøderne. Produktionen skal overværes af en jødisk rabbiner, som følger produktionen fra start og til slutproduktet ligger klar. - Rabbineren tager også ud på gårdene og ser køerne blive malket. Derefter henter Ørbæk Mejeri mælken separat og leverer den til en af vores mælketanke, som kun bruges til koshermælk, fortæller Jørgen Hoff, som tilføjer, at mejeriet har to linier: En til kosher og en til konventionel produktion. Øko-ost i støbeskeen - Vi er gode til skimmelost, og det varer ikke længe, før vi kan præsentere nogle helt nye varianter, fortæller Jørgen Hoff og tilføjer, at der er mange flere ting i støbeskeen på Hårby-mejeriet, f.eks. økologiske oste, som han også håber at kunne præsentere de første eksemplarer af i år. Når det gælder de nærmere detaljer, holder han dog kortene tæt ind til kroppen. - Vi hylder princippet, at den der lever stille, lever godt, siger mejerichefen, der dog ikke har noget imod at larme lidt mere, når det gælder hans »hobbyvirksomhed« - det lille osteudsalg, som drives fra et mindre lokale i mejeriet. Her kan private hver fredag og lørdag eftermiddag komme og købe ost og forskellige andre specialiteter – for eksempel græsk yoghurt med 10+ fedt – til eget forbrug. - Jeg har altid drømt om at få sådan en lille ostebutik. Det er sjovt. Og så er man samtidig synlig i lokalsamfundet, siger Jørgen Hoff. Se alle artikler |