HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Kaffebrygning

Skrevet d. 10 Juni 2005

Kaffebrygningens ædle kunst

Her kan du læse om det vigtigste inden for kaffens verden: At brygge kaffe. Du kan både finde ud af hvordan du laver den bedste grundkaffe ud fra de forskellige varianter eller du kan kigge i vores opskriftsamling og finde de mere eksotiske drikke med kaffe. Det er også her du finder beskrivelser af det forskellige udstyr du skal bruge til brygningen.

Brygning med stempelkande

Her kan du læse om stempelkandens generelle anvendelse. Hvis du vil læse om formalingsgrad og trække tider skal du se under Kaffemærker eller Kaffesorter.

I de senere år er det blevet meget populært at anvende stempelkande eller bistrokande til kaffebrygning. Grunden til dette er dels, at man generelt får en bedre smag, at det er nemmere at styre brygningen, men også at der er lidt mere stil over denne brygningsmetode.

En af de vigtige ting omkring kaffebrygning er temperaturen. Mange tror at vandet helst skal være kogende. Men dette er en stor fejltagelse, det eneste man opnår er en varm drik der sansynligvis kunne være meget bedre. Omvendt må vandet heller ikke være for koldt, for så får man ikke trukket alle smagsstofferne ud bønnerne. Den korrekte temperatur for brygning er mellem 88 og 94. Også bagefter brygningen har temperaturen en betydning for nydelsen, og derfor er det vigtigt at man husker at varme brygudstyr og serveringskop op. Dette gøres nemmest ved lige at skylle under varmt vand.

Det er vigtigt at vide hvor meget der kan være i din stempelkande - generelt kan du regne med ca 55 g kaffe til 1 ltr. vand - men dette afhænger både af smag og den type bønne der anvendes.

Når du har forvarmet kanden og målt af hvor meget kaffe du skal bruge, tørres kanden af (forudsat du har varmet den op med varmt vand) og kaffen hældes i.

Derefter hældes vand på - det anbefales at lade vandet koge helt op og dampe af, i stedet for ikke at varme helt igennem.

Når vandet er hældt på vil kaffen have en tendens til at flyde ovenpå (jo mere fint malet jo større flydeevne). Defor røres der rundt med en stor ske.

Herefter kan si og låg monteres, men stemplet skal ikke trykkes ned. Kanden står og trækker i tre (fint malet) til fire minutter. Herefter trykkes stemplet i bund. Husk at holde godt fast så kanden ikke vælter.


Stempelkandens historie!

Den første stempelkande så dagens lys omkring det 19. århundrede og allerede på dette tidspunkt kunne man købe den i butikkerne. Det var dog først i 1930 at Melior introducerede en stempelkande, der minder om dem vi kender fra f.eks. Bodum. Grunden til at de to designs minder så meget om hinanden er ret banal - Bodum købte nemlig designet fra Melior.

For mange, specielt i Danmark, er Bodum kommet til at stå som selve begrebet for en stempelkande. Selve firmaet blev grundlagt i 1944, men introducerede først sit første produkt12 år senere i 1958. Produktet var en såkaldt vakum kande, der gik under navnet Santos Kaffekande. Produktet blev designet sammen med arkitekten Kaas Klaeson.

Sammen med Klaeson designede ejeren Peter Bodum flere forskellige køkkenprodukter, hvilket på dette tidspunkt var meget nyskabende idet man ikke som sådan kendte til designkøkkenting. Denne nyskabende trend har firmaet holdt fast i, således så man at firmaet i 70'erne introducerede en serie af stempelkander i stærke farver.

I dag må man sige at der eksisterer mange producenter af stempelkander, men at det var Bodum og Milior der var og er de skabende kræfter inden for produktion af kaffekander med stempelsystem.



Se alle artikler