HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ikke ét ord om maden

Skrevet d. 25 November 2005

af Tina Juul Rasmussen

Sygehuslukninger, økonomi og det sammenhængende patientforløb var nogle af nøgleordene på mødet, som blev sparket i gang af professor i sundhedsøkonomi Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet.
 
Reform uden indhold
– Reformen løser ingen problemer på kort sigt. Den er en fremtidssikring, og der er en række udfordringer på sundhedsområdet – regioner eller ej. Strukturreformen er en reform uden indhold, den har ændret på strukturen, men udfordringen for politikerne bliver at putte indhold i den, sagde Kjeld Møller Pedersen blandt andet.
 
Bekymring for ernæringen
Hans oplæg var baggrund for en debat ved bordene med de fremmødte politikere. Ved et af dem sad tre medlemmer af Kost & Ernæringsforbundet sammen med spidskandidaten fra Det Radikale Venstre, Kirsten Lee. Her faldt snakken blandet andet på sygehusmaden og ernæringen. Og den gav anledning til bekymring hos politikeren.
– Der er ikke taget stilling til ernæringsterapien til de gamle og småtspisende – og hvem tager sig af det forebyggende arbejde, de svært overvægtige osv.? Den aktivitetspulje, som staten har at gøre godt med til regionerne, vil ikke blive brugt til det, men til flere operationer, er jeg sikker på, sagde Kirsten Lee blandt andet.
 
Hvem skal lave maden?
– Hvem skal lave sygehuskosten og hvorhenne, ville økonoma Dorte Nielsen gerne vide. Hun arbejder selv i en daginstitution.
– Jeg er sådan set ligeglad, hvem og hvor den bliver, men der må gerne gøres noget for kvaliteten af sygehusmaden. For eksempel har de en politik om, at der skal dufte af mad på børnekræftafdelingen på Rigshospitalet ... Men hvor synes I selv, at maden skal laves og af hvem?
– Af kostfagligt personale, men vi ville gerne kunne følge maden ud på afdelingen – ud til brugerne og sikre, at den bliver serveret rigtigt. Men det kræver flere hænder, svarede Birgitte Schaumburg Müller, kredsformand i kreds 2.
– Ja, netop, og de penge kommer ikke via aktivitetspuljen, gentog Kirsten Lee.
Alice Linning, kredsformand i kreds 3, spurgte politikerne, hvor mange sygehuskøkkener der skal være, hvis alle sygehuse bevares, som politikerne lover. Det var der ikke et klart svar på, men Benedicte Kiær (C) gav udtryk for, at ’maden skal laves i eget regi’ – uden dog at komme ind på, hvad der skal ske der, hvor den i dag er udliciteret.
 
Afhænger af politikerne
Ved et andet bord blev Sofie Hæstrup Andersen (S) spurgt, hvor maden er henne i den fremtidige struktur.
– Om der kommer fokus på ernæringen efter strukturreformen, afhænger helt af hvilke politikere, der kommer til at sidde på hvilke poster i regionerne, svarede hun. Det har intet med reformen at gøre.

Kilde: Kost & Ernæringsforbundet
 
Se alle artikler