HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Så er der noget om rødbeder

Skrevet d. 30 September 2005

af Lisse Trads

 

Som kogte er det utroligt godt at blande dem med lidt reven peberrod, og så kommer du lige et skvæt lys balsamicoeddike over dem. men de er nu allerbedst, lige når de er rå og skåret ud i bjælker. Det er en salat, der passer til mange ting. Jeg kan særlig godt lide den til dampet hvid fisk, fx en pighvar eller slethvar. Den sidste er uden pigge, ikke helt så stor og en del billigere end den berømte storebror. Torsk kan fint gå an, eller hvad med at prøve nogle af de andre torskefisk, der findes. Kulmule er god, og sikke en konsistens den har.

Og så må man ikke glemme de hjemmesyltede rødbeder, der er meget, meget bedre end dem, der købes på glas. Og så er det aldeles lige meget, hvilket fabrikat de er af.

Jeg bager gerne brød med rødbeder, og det holder sig godt og ser godt ud. Er det ikke ønsketænkning for enhver: At holde sig godt og se godt ud. Ja, man skulle måske have været rødbedebrød. Men der skal være noget til det næste liv også. Så hvem ved, om det er, hvad der venter forude?!

 

Her kommer der et par opskrifter, som er gode, så bare kom i gang. Jeg garanterer for succesen, hvis I gør, som jeg skriver!

 

Rødbedebrød – 1 stort eller 2 små

 

3 dl. kærnemælk

50 g gær

1 spsk. olie

2 spsk honning

1 tsk. salt

75 g rå revet rødbede

50 g hele hasselnøddekerner

200 g sigtemel

ca. 450 g hvedemel

 

Lun mælken (37 grader)

Og udrør gæren heri. Tilsæt de øvrige ingredienser – undtagen hvedemel. Dette tilsættes efterhånden. Det skal endelig ikke være for fast en dej!

Sættes til hævning på køkkenbordet, til dejen har dobbelt størrelse(ca. 1 time).

Formes til et rundt eller aflangt brød. Der akn også laves 2 mindre.

Efterhæver ca. ½ time – måske længere, og bages så ved 200 grader(varmluft) ca. ½ time. Det skal lyde hult, når der bankes på bunden.

 

Rødbedesalat (4 pers.)

 

500 g rødbeder, gerne af forskellige slags

dressing:

2 spsk. olie

1 spsk. citron- eller limesaft

salt og peber

Rødbederne skæres i forskellige former, men tyndt, og dressingen hældes overSe alle artikler