| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Sennep gør stærkt comeback i dansk køkkenkunstSkrevet d. 12 November 2007Danske kokke fremhæver i stigende grad sennep som krydderi til køkkenkunsten. Hvor sennep før i tiden primært var tilbehør til pølser, er den nu en vigtig ingrediens i madlavningen. "Der er ingen tvivl om, at sennep bruges mere i madlavningen i dag. For 15 år siden gav man saucen en klat smør, når den trængte til lidt ekstra smag. Nu er vi blevet mere forsigtige med fedtet, og sennep er fantastisk til at give et pift til maden. Og det er ikke bare til sennepssauce, sennep virker nemlig som smagsforstærker," siger Uffe Nielsen, der er næstformand i Køkkenchefernes Forening, og som driver traktørstedet Den Gamle Smedie i Nordjylland. Stærkt, sødt og syrligt Årsagen til senneps gode egenskaber i madlavningen er, at sennep indeholder mange forskellige smagsnuancer, både det stærke, syrlige og søde. "Når en ret er interessant, har kokken ofte spillet to smage ud mod hinanden, for eksempel surt og sødt eller stærkt og sødt. Smagskontraster fremhæver hinanden, derfor er sennep et godt krydderi til maden," forklarer Uffe Nielsen. På Nørre Vissing Kro mellem Silkeborg og Skanderborg er kok og indehaver Morten Mygind også begejstret for sennep i madlavningen: "Sennep er eminent til at skabe små mirakler på en enkel måde. Den har syre og aroma, som bare skal tunes lidt ned med eksempelvis olie eller fløde til dressinger eller marinader. Jeg bruger også sennep til bagværk og til gratinering rørt op med nødder eller tørret brød," siger han. Altid ved hånden Morten Mygind anbefaler, at man i den hjemlige madlavning tænker på sennep som et krydderi, der er lige ved hånden: "De fleste hjem har sennep stående, så det gælder bare om at tænke nyt og utraditionelt. Sennep er fantastisk til kraftig, fed fisk. I en tatar af laks eller kalv vil senneppen modne kødet, fordi syren så at sige tilbereder kødet," forklarer Morten Mygind. Han opfordrer desuden til også at prøve nye sennepstyper: "Før brugte vi på Nr. Vissing Kro kun dijonsennep, men forskellige varianter af sennep kan give gastronomiske oplevelser i mange sammenhænge," anbefaler han. Sød, jordnær eller temperamentsfuld Netop interessen for at prøve flere forskellige sennepsvarianter er baggrunden for, at Bähncke, der er Danmarks førende producent af sennep, netop har lanceret www.sennepsdating.dk. Her kan man finde sin sennepspartner fra 'venlig og imødekommende' til 'forførende og temperamentsfuld'. Fakta:
Laksetatar med citrusskum, sennepssejl & æblesalat Laksetatar Æblesalat Marinade til æblesalat Anret laksetataren med æbler og salat, og garnér med citrusskum og sennepssejl. Se alle artikler |