HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Villy Vampyr-tomater udfordrer slikmarkedet

Skrevet d. 27 Juni 2008

Årets tomathøst er fuld gang, og i år udfordrer tomatbranchen for alvor markedet for slik og fastfood. Tomatproducenterne er nemlig klar til at sætte tænderne i nye markedsandele med sunde Villy Vampyr-tomater lige til at spise i forbifarten.

Tomme kalorier, sukker og tilsætningsstoffer følger med købet, når fristelsen bliver for stor, og slikposen ryger ned i indkøbskurven. Men nu er der godt nyt til slikmunde i alle aldre. Villy Vampyr-tomater tager kampen op mod slikposer og usunde snacks, når lækkersulten skal stilles hos de mange forbrugere med søde tænder. 

”De blodrøde vampyr-tomater er netop landet i supermarkederne, hvor de sælges i små pakker. Her skal et sejt Villy Vampyr-logo især friste unge slikmunde, og vi satser på, at forbrugerne vil træffe det sunde valg, når den hurtige sult skal stilles,” fortæller tomatproducent Mogens Bjerre fra Varpelev.

Blodrød lille sag

Villy Vampyr-tomater er små, kuglerunde tomater på kun 9-10 gram, faktisk endnu mindre end cherrytomater. De små tomater har nogenlunde samme størrelse som et traditionelt stykke slik i en slikpose. Det er vigtigt, fordi tomaterne skal være lige så nemme og hurtige at spise som en pose slik.  

”Sæt tænderne i de små tomater, når de er blodrøde – så er de nemlig bedst. Når først der er taget hul på pakken, forsvinder tomaterne som dug for solen, som var det slik. Men modsat de usunde, søde sager er der ingen grund til at have dårlig samvittighed, hvis børnene plager om Villy Vampyr-tomater, når familien handler ind,” forklarer Mogens Bjerre.

Sund kamp mod slikregimet

Der er bred enighed om, at en chokoladebar eller en pose slik ikke er sundt. Lanceringen af de små tomater som et alternativ til slik vækker derfor begejstring hos ernæringsekspert Martin Kreutzer fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet. 

”Tomater har jo mange gode egenskaber. De er fyldt med antioxidanter, der blandt andet styrker kroppens immunforsvar. Indholdet af de mættende kostfibre er højt, mens tomaterne til gengæld er fattige på kalorier. Samtidig er tomater en vigtig kilde til at få dækket det daglige vitaminbehov – de indeholder nemlig flere forskellige slags vitaminer,” forklarer han.

Tomater hitter generelt

De nye, små tomaters konkurrenter er derfor ikke andre tomatsorter. De almindelige tomater er nemlig stadig in, ligesom markedet for specialtomater ikke er mættet – og det baner vej for at sætte tænderne i Villy Vampyr-tomaterne. 

TIPS TIL OPBEVARING

  • Læg aldrig tomaterne i køleskabet: kulde standser den naturlige modning, der giver tomaterne smag og aroma.
  • Opbevar i stedet tomaterne i en skål ved almindelig stuetemperatur: på den måde bevares den gode smag, uden at tomaternes holdbarhed forringes det mindste.  

Kilde: Gartneribrugets Afsætningsudvalg

FAKTA OM TOMATER

  • Tomater indeholder vigtige antioxidanter.
  • Antioxidanter er mikroskopiske stoffer, der kan beskytte kroppen mod celleødelæggelse.
  • Lycopen: tomatens røde farvestof, der er en kraftig antioxidant. Den beskytter blandt andet hud og øjne mod utidig aldring.  

Kilde: Martin Kreutzer, Institut for Human Ernæring, Københavns Universitet.Se alle artikler