HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Stor succes for spidskål

Skrevet d. 25 Juni 2008

Spidskålen vinder i disse år frem i landets køkkener. Både hos kokkene og i hjemmene udgør det karakteristiske smalle kålhoved med de løse blade og den milde smag en større og større del af de daglige råvarer. Inden for de seneste tre år er salget af spidskål steget med 132 procent, og det kan mærkes hos den lille gruppe af landmænd, der avler spidskål.

”Vi har virkelig kunnet mærke en stigende efterspørgsel på spidskål. Først i 90’erne var det ikke populært med grove grøntsager. Men omkring årtusindskiftet begynder flere og flere at spise råkost, og det har sat gang i salget af spidskål,” fortæller landmand Knud Vincents, der er en af landets spidskålsavlere.

I butikkerne fra maj til november

Den stigende interesse for spidskålen har desuden betydet, at landets supermarkedskæder nu forlænger salgsperioden fra tre til seks måneder.

”Førhen blev spidskålen opfattet som en sommerkål, og derfor blev den kun solgt om sommeren. Men nu har den voksende popularitet betydet, at supermarkederne sælger spidskål hele sæsonen. Det vil sige fra omkring den 20. maj og helt indtil sidst på efteråret, alt efter hvornår frosten får bid i afgrøderne,” forklarer Knud Vincents.

Kokke roser spidskålen

En af årsagerne til spidskålens popularitet er ifølge Knud Vincents, at kokkene landet over roser spidskålen både på tv og i diverse kogebøger og magasiner. Det betyder, at flere og flere nu får øjnene op for den sunde spidskåls mange anvendelsesmuligheder i madlavningen.

”Udover at sætte bid i salater, egner spidskålen sig både til stuvning, som fyld til supper eller som tilbehør til kød eller fisk, hvor den for eksempel kan smørdampes eller svitses gylden på panden,” forklarer Knud Vincents.

Stor forventning til årets sæson

De mange nye opskrifter med spidskål samt de seneste års stigende salgskurver giver håb om endnu mere afsætning i det kommende år:

”Vi må sige, at spidskål er ved at vinde terræn i landets køkkener. Og med den opmærksomhed, spidskålen har fået på det seneste, forventer vi, at salget i år vil stige yderligere,” fortæller Pernille Bech, som er marketingskoordinator i Gartneribrugets Afsætningsudvalg.

Fakta om spidskål

  • Spidskål er et smalt kålhoved med løst siddende blade og mild kålsmag.
  • Salget af spidskål er fra 2004 til 2007 steget med 132 procent.
  • Opskrifter med spidskål kan findes på www.saesonforgodsmag.dk.


Se alle artikler