|
Så er det æbletidSkrevet d. 5 Oktober 2001Nu er det for alvor æbletid, og det skal vi benytte os af. Nede på Lolland hvor jeg kommer fra, plukkede jeg som dreng æbler på en lokal æbleplantage. Her kunne man helt selv vælge sine æbler, og det gjorde jeg med stor omhu. Æblerne kostede ingenting, og de smagte vidunderligt. Hvis du har mulighed for det, så find en æbleplantage i nærheden, og pluk æblerne selv. De smager bedre end dem der ligger nede på hylden i Netto, og prisen – ja den er ihvertfald en del lavere.
For at give dig et indblik i hvad der findes af æblesorter nævnes herunder nogle af de mest gængse varianter. Men jeg kan fortælle at ifølge Pometet som er landbohøjskolens genbank for æbler, at der findes omkring 750 forskellige æblesorter i Danmark, så vi fortæller ikke om dem alle her.
Belle De Boskoop
Er plukkemodne fra omkring midten af oktober og de kan nemt gemmes til ud på foråret. Belle De Boskoop er et madæble, og vel nok det mest kendte af slagsen. Æblets farve er mat-grøn. Skrællen er lidt tykkere end normalt, og også lidt sej. Frugtkødet er fast og hvid-grønt. Smager lettere syrligt, og har en god aroma. Brug æblet til ande- og gåsesteg, sammen med svesker til julemiddagen. Godt til kødretter, eller som tilbehør til vildtretter, fjerkræ, svinekød mm.
Cox Orange
Plukkes i oktober, men anvendes typisk først fra november. Findes på markedet indtil april måned. Cox orange er rimelig svært at dyrke, så det ses ikke så tit i private køkkenhaver. Dette æble er nok et af de mest populære, og mest smagsfulde. Frugtkødet er meget fast lige når æblet er høstet, men bliver mindre fast under længere tids opbevaring. Æblet her er mest velegnet som spiseæble, dernæst til æblemost og i æbledesserter.
Guldborg
Dette æble kan findes fra sidst i august måned, og kun et par uger frem. Man mener at æblet stammer fra Lolland. Æblerne har en sart grøn farve, og striber efter solens stråler. Skindet er lidt fedtet, nærmest som voks, og smagen er meget lækker med relation til roser. Nyd dem mens du kan få dem, og brug dem evt. til æblemos sidst i perioden. Bemærk! at æblerne kun fås i en meget begrænset periode.
Ingrid Marie
Bør plukkes i sidste del af oktober, men spises typisk først fra midten af november og nogle få måneder frem. Skindet er rødt, ofte meget mørkerødt. Kødet er hvidt med et gulligt/grønligt skær. Smagen er let syrlig/sød og minder en anelse om Cox Orange. Et fantastisk spiseæble så længe det er sprødt. Brug det til fisk, og i salater og endda røget kød. Kan også bruges i grød, og æblekager. Tag blot højde for at et ældre Ingrid Marie-æble mister lidt under for lang tids opbevaring.
Pigeon
Ildrød Pigeon kaldes æblet egentlig og kommer oprindeligt fra Normandiet. Pigeontræerne bliver meget gamle og ret store i omfang. Æblerne er små, ihvertfald mindre en andre gængse æbletyper. Det regnes nok for det allerfineste spiseæble på grund af dem meget komplekse og fine smag. Frugtkødet er ligeledes fast, og helt hvidt. Pigeon-æblet er et rigtigt juleæble, sådan kender de fleske danskere det. Spis det som det er, det er en oplevelse hver gang. Server det også som tilbehør til kød, især gris, vildt, og stegt fjerkræ. Vend æblerne med timian og balsamico – det er bare lækkert.
Lidt gode råd til opbevaring
Æbler bør gemmes/opbevares i en trækasse, hvor de forsigtigt lægges ned. Læg æblerne i to lag, delt med aviser, og opbevar dem køligt på en bagtrappe, i udhus eller vindfang. Når frosten kommer bør æblerne dækkes med et tæppe, eller aviser. Og undgå for alt i verden mus, og rumtemperatur. Rumtemperaturen sætter forrådnelsesprocessen igang allerede efter et par dage. Sæt lidt æbler frem i en kurv på køkkenbordet, og lad duften af friske æbler brede sig. Men hold et øje med dem, de holder ikke længe indendørs ved den førnævnte rumtemperatur (stuetemperatur).
Se alle artikler
|