| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Efterårets vine!Skrevet d. 11 Oktober 2001Nogle bud på efterårets vine til svampe og vildt. Nu da vi er kommet ind i svampe og vildt sæsonen, så har jeg smagt et par vine i forskellige prisklasser, fra kr. 59,- og op til kr. 300,- som jeg synes egner sig godt til den type mad/vildt, som vi sæsonmæssigt går ind til. Jeg har selv været ude og samle en del forskellige svampe, bla. masser af Karl Johan, Rørhatte, Tragt-Kantarel, Pigsvamp, Stor trompetsvamp, Netstokket Indigo-rørhat og alm. Kantarel. Det er de svampe, som man hyppigst vil møde i skoven lige nu, og som er nemme at finde og hvor der ikke er de store forvekslings-muligheder med giftige svampe. Der er altid den regel, at hvis du er i tvivl, så smid svampen væk. Der findes ikke noget bedre end at have gået en lang tur i skoven, og så komme hjem, og tilberede svampene eller gemme dem til vinterens mørke aftener, tjekke svampene efter og rense det sidste jord og blade af. Det er god rutine at rense svampene allerede i skoven, lige når man finder dem, da det ikke tager mange sekunder at skære stokken fri og rense med en lille kniv med det samme. Samtidig kan man også få tjekket om der er ormehuller, for det vil jo være ærgerligt at komme hjem med en masse svampe der bare kan smides ud. Den bedste måde at tørre svampe på er ved at placere tynde skiver af svampe på en rist i en varmluftovn ved ca 50 grader i ca 1 time, da svampene bliver tørret hurtigt og bevarer formen. Et andet alternativ, er på en rist over en radiator, da der også her cirkulerer varm luft forbi svampene, dette tager dog op til 1 døgn. Svampene skal føles helt tørre og ikke bløde, hvorpå de gemmes i lufttætte glas. Sæsonmæssigt kommer der et stort udbud af forskellige typer vildt, lige fra fasan til hare, ænder og forskellige hjorte. Jeg vil generelt anbefale vine der har masser af frugt og lidt sødme, da vildt og kraftige saucer med figner, druer, valnødder og ribsgelé kræver lidt mere elegante og saftige vine med integreret tanin, men stadig med fast struktur. Domaine de Coussergues 1999 Pris: kr. 59,- Fattoria Zerbina 1998 Pris: kr. 98,- Marchese di Barolo 1999 Pris: kr. 139,- Pris: kr. 215,- Louis Latour 1992 Pris: kr. 300,- Så er det bare med at komme i gang med jagten, både på den ene eller anden måde. God fornøjelse... Relevante links: Se alle artikler |