HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Mad på Kreta (2)

Skrevet d. 12 Juli 2004

  ""


""
"" "" Find en god taverne
For at få så mange gæster som muligt ind, har man ansat folk til at ”fange” turisterne. De står som regel uden for tavernerne for at overtale turisterne til at spise på netop dette spisested. Mange danskere oplever det som ret påtrængende, og hvis man ikke bryder sig om stedet
""
eller tonen, skal man bare lade være at svare dem, og gå videre.
Et godt råd er, at man ikke skal vælge den første og bedste Taverne, man ser. Tag hellere en spadseretur og undersøg området, så du har noget at sammenligne med.
Tit ligger de bedste restauranter lidt væk fra de mest trafikerede turiststrøg. Søg for eksempel i den gamle bydel eller i udkanten af byen. Eller tag simpelthen en taxa til en naboby uden turisme.

Restaurant-parlør

Souvlatsidiko-barerne er det græske svar på pølsevognen eller grillbaren, og de er ofte åbne hele dagen. Her får du et godt måltid for en billig penge.

Estiatoria er enklere restauranter. De få, som stadig findes, serverer morgenmad, ofte spaghetti med stegt lever, for folk, der har hårdt fysisk arbejde ved 7-8-tiden om morgenen. De har åbent til gryderne er tomme, hvilket oftest vil sige til efter frokost. Her findes ingen menu, men man går i stedet ind og ser, hvad køkkenet byder på.

Psistaria serverer mad fra grill samt en del forretter og salater. Kvalitet og stemning varierer - en psistaria er en noget finere souvlakibar.

Mezedoupolia, kan beskrives som en bar med småretter. Her går man hen for at drikke ouzo, vin eller raki, og til det får man små fade med forskellige, lækre småretter, meze.

Taverner findes overalt i alle prisklasser og med forskellige menuer. Kød og fisk fra grillen med pommes frites eller retter som souvlaki, sværdfisk og soutsoukakia (kødboller i sovs). Ofte er det, som serveres på taverner hel- eller halvfabrikata, som varmes op. Tavernerne i byerne og udenfor turistkvartererne holder en højere standard, men til gengæld har de en mere begrænset menu.

Hvordan finder jeg det orginale køkken?

• Spørg nogen blandt den lokale befolkning, hvor de går hen og spiser med familien.

• På de steder, hvor turisterne gerne spadserer, er der ofte taverner med farvestrålende menuer på engelsk og af og til også på svensk, tysk eller dansk. Søg lidt væk fra disse steder.

• Prøv at begive dig ud i mindre byer. De fleste steder har de egne taverner, hvor ejeren selv har plukket chortaen og presset oliven til olivenolien. Her kan man være sikker på, at maden er lavet med omhu og kærlighed.

• Spørg gerne ejeren af tarvernen til råds, hvad han kan anbefale. Begynd eventuelt med en mezedakia, dvs en samling af forskellige små forretter. De kan ofte være mere end tilstrækkelige som et helt måltid.

Husk at:

• Enkle taverner med lysstofrør i loftet og et toilet tværs over gården, hvor spejlet hænger skævt ofte har bedre mad end et smart sted for turister. Døm ikke en taverne, hvor der måske ikke findes nogen menu, og hvor man måske skal vente lidt længere på maden end de andre steder. Den er det ofte værd.

• Det er nærmest en fornærmelse at gå ind et sted og bestille en græsk salat og intet andet - og så dele den!

• Regn ikke med at få en udspecificeret nota, og heller ikke med, at der er sat priser på alt. Her må man stole lidt på ejeren af restauranten.

""
"" "" • Kretenserne spiser ofte forretter og salat fra et fælles fad. Når man dækker bord er det derfor som regel bare med gafler og brød til meze’en. Du kan altid spørge om at få flere tallerkner.

• Vær altid glad og imødekommende, så bliver du som regel mødt med den samme attitude.

• Lokale taverner har ofte lukket mandag eller tirsdag.



Se alle artikler