HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Savoykål

Skrevet d. 2 Juli 2004
Selv om savoykål ofte sammenfattes med hvidkål, synes nogle af savoykålsorterne at have en anden herkomst end hvidkålen. Savoykålen stammer fra Savoyen i sydøst Frankrig, og den menes at være en slags stamfader til rosenkålen, der senere dukkede op i Belgien. I dag dyrkes den i stor stil i Tyskland, mens den i Danmark har været i tilbagegang. Savoykålen er mere hårdfør end både rød- og hvidkål og kan derfor dyrkes langt nordpå. Den kan stå længe ude selv i frost dog med et let dække. Smagen er mere aromatisk end de øvrige hovedkål og dens bulede og mere løse hovedblade er meget dekorative til dolmer eller fintsnittet i salater. Der findes både en sommer- og en vintersavoykål.
Danske kål fas fra juli til hen på foråret.
Tips og råd
Et gennemsnitshoved vejer ca. 1 kg.
Savoykålen opbevares som andre former for hovedkål koldt i kældre eller kule fra oktober og frem til tidligt forår.
For at mindske kållugten skæres den tykke rodstok bort før kogning.

Se alle artikler