| Danmark i kamp mod transfedtsyrerSkrevet d. 13 Maj 2004Danmark har verdens skrappeste lovgivning om tranfedtsyrer, og de store multinationale fødevarevirksomheder er begyndt at følge den. USA, Canada og EU er under pres for at gøre det samme. Ikke mindst takket være to danske forskeres indsats for at afdække de sundhedsmæssige konsekvenser af det industrielt fremstillede fedt.
Mange af de store multinationale fødevareproducenter har allerede mærket, hvorhen vinden blæser. Transfedtsyren er på tilbagetog fra supermarkedernes hylder, for forbrugerne vil ikke have dem. De er nemlig skræmt af de videnskabelige resultater, der peger på, at tranfedtsyren giver en voldsomt forøget risiko for hjertesygdomme. Måske op til ti gange så stor risiko som den mættede fedt, der findes i f.eks. smør.
At denne forøgede risiko er blevet kommunikeret til forbrugerne skyldes ikke mindst to danske forskeres pionerarbejde. Og det er i høj grad disse to forskeres fortjeneste, at Danmark har verdens skrappeste regler om transfedtsyrer. Det skriver Børsen i dag.
De to forskere er overlæge og ekspert i hjertekarsygdomme Steen Stender, Gentofte Amtssygehus, og professor Jørn Dyerberg. Deres resultater er baseret på 16 års undersøgelser af 145.000 mennesker i fire forskellige lande. Sidste år offentliggjorde de to læger som medlemmer af Ernæringsrådet den rapport om transfedt, der førte til regeringens beslutning om reelt at fjerne det industrielt fremstillede fedt fra danskernes mad. Og siden er den globale debat om transfedtsyrer taget til.
De to danske forskeres resultater har givet genklang i både EU, USA og Canada. Her er sundhedsmyndighederne under voldsomt pres for at få fjernet transfedtsyren fra fødevarer. Både den amerikanske og canadiske regering vil gennemføre en lov om obligatorisk mærkning af transfedtindholdet i madvarer med virkning fra 2006. Dette har dog affødt et ramaskrig fra forbrugerorganisationer og politikere, der ønsker transfedtet fjernet totalt.
De multinationale fødevareproducenter har i mange tilfælde ændret på indholdet af de fødevarer, der skal sælges i Norden, så produkterne lever op til den danske standard. Nogle producenter har ændret indholdet i alle produkter. Det gælder f.eks. McDonald’s, som med kort varsel gjorde deres pommes frites så godt som transfedtfri.
Steen Stender siger til Børsen, at han forventer, at EU har indført dansk standard for transfedt om senest to år.
Se alle nyhederne
|