| Vi spiser for meget sukkerSkrevet d. 11 Juni 2004Danske børn spiser 60 kg. sukker om året, og de voksne er ikke meget bedre. Det store forbrug af tilsat sukker kommer især fra slik og sodavand, og konsekvenserne er fedme og alvorlige livsstilssygdomme. Overforbruget af sukker skal bekæmpes, hvis man vil gøre noget ved fedmeepidemien, mener ernæringsekspert.
I gennemsnit spiser hver dansker 41 kg. sukker om året, hvilket svarer til 100 gram om dagen, og det er dobbelt så meget, som man bør spise. Børn og unges sukkerforbrug er endnu højere, og i gennemsnit spiser danske børn 60 kg. sukker om året. Konsekvenserne er fedme og alvorlige livsstilssygdomme.
Det alt for store forbrug af tilsat sukker kommer fra sodavand, kager, slik og chokolade. Børns forbrug af sodavand er steget med 40 % siden 1995, og voksnes forbrug er steget med 22 %, viser tal fra Dansk Fødevare- og Veterinærforskning. Problemet er, at den søde smag bliver opfattet som den største grad af velsmag, og det starter tidligt i livet.
– Modermælk smager sødt, og derfor er vi lige fra livets start blevet præget af, at noget sødt smager godt. Tidligere var det sådan, at børn hurtigt blev afvænnet fra søde ting ved at få mad, der ikke smager sødt. Men sådan er det ikke længere. Befolkningens søde tand vokser og vokser. Vi har en fødevareindustri, der har dyrket den søde smag og har skabt en kultur blandt børn og unge, samtidig med at industrien har tjent mia. af kr. på det, siger Bjørn Richelsen, professor dr. med. og formand for Ernæringsrådet.
Han mener, at der skal gøres en målrettet indsats i skolerne for at begrænse børns indtag af sodavand, og at mejerierne bør udvikle børneprodukter med et meget lavt sukkerindhold.
Kilde: Helge Andreassen, Børsen Fødevarer
Se alle nyhederne
|