HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Arla-yoghurt ude i rummet

Skrevet d. 2 Marts 2005
Mandag kl. 20.09 lettede et ubemandet rumfartøj i Kasakhstan med yoghurt fra Arla Foods ombord. Fartøjet er på vej til den internationale rumstation ISS, hvor den ventes at ankomme onsdag aften kl. 21.17. ”Det føles fantastisk, at det er lykkedes for os at udvikle en yoghurt til rummet. Vi skriver dansk og svensk mejerihistorie”, siger projektleder i Arla Foods Innovation, Carsten Hallund Slot. For at få lov til at levere fødevarer til NASA skal produkterne leve op til den berømte rumfartsorganisations hårde krav og tests. Det gør Arlas yoghurt med smag af blåbær og hindbær. Og den er også faldet i astronauternes og kosmonauternes smag. ”I den sidste ende er det astronauterne og kosmonauterne, der vælger, hvilke produkter de vil have med i rummet. Lige nu er det en amerikaner og en russer, som har bedt om at få vores yoghurt med under deres ophold på den internationale rumstation”, fortæller Carsten Hallund Slot. Ros fra NASA Ud over rum-yoghurten har Arla også en pulverbaseret kakaomælk til godkendelse hos NASA. Kakaomælken indeholder D-vitaminer, kalcium, fibre og probiotika og har en holdbarhed på 24 måneder. Fra NASAs side er der ros til Arlas indsats: ”Arla Foods har arbejdet meget hårdt for at få disse to produkter godkendt til rumfart. Arbejdet har givet resultat, og vi kan konstatere, at selskabet er blevet dygtigt til at udvikle mejeriprodukter til rummet”, siger Anthony Pometto, direktør i NASAs kommercielle center for fødevareforskning, FTCSC. Til glæde for forbrugerne De erfaringer, som arbejdet med rumprodukterne har givet, kommer på længere sigt også forbrugerne på planeten Jorden til gode. En mulig målgruppe er ældre mennesker. Astronauter og kosmonauter døjer nemlig med de samme problemer som mange ældre, såsom knogleskørhed, muskel- og ledproblemer samt tarmsygdomme. ”Selv om rumprojektet er spændende, gør vi det ikke bare for sjov. Det er vigtigt, at vores nye viden om f.eks. ernæring og fødevaresikkerhed bliver til gavn for os mere almindelige mennesker nede på jorden ”, siger koncerndirektør i Arla Foods Michael Stevns, der er initiativtager til projektet.

Se alle nyhederne