HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Ølsmugleri presser Carlsberg

Skrevet d. 15 Maj 2002
Bryggeriet sælger for næsten 1,9 mia. kr. i Malyasia, men smuglerne gør det svært for Carlsberg at holde omsætningen.

En voldsom stigning i ølsmugleriet presser både omsætningen og indtjeningen hos Carlsberg i Malaysia.

Landet har nogle af verdens højeste skatter og afgifter på øl, så fortjenesten ved at smugle øl er enorm. Derfor er det også meget svært at komme problemet til livs.

»Hver femte øl i Malaysia er en smuglerøl, og det er er tiltagende problem for os. Sidste år havde vi et svagt fald i ølsalget, og de mange illegale øl på markedet er en del af forklaringen, selvom vi også oplevede tilbageholdenhed hos forbrugerne på grund af mindre økonomisk fremgang end forventet,« siger Jørgen Bornhøft, der er administrerende direktør for Carlsberg Brewery Malaysia Berhad.

Fald i omsætning
Bryggeriet solgte sidste år øl og læskedrikke for knap 1,9 mia. kr. og leverede et overskud til ejerne på godt 360 mio. kr.

Det svage fald i omsætningen kommer efter 10 års uafbrudt vækst, og Jørgen Bornhøft forudser et øget salg i andet halvår af 2002.

I det muslimske Malaysia koster en Carlsberg øl 11-12 kr. i butikkerne og lidt mere på barer og restauranter, hvor det først og fremmest er den store kinesiske befolkningsgruppe, der nyder humlen.

Øllet strømmer ind
I de omliggende lande som Thailand, Filippinerne og Indonesien er prisen for en øl på flaske eller dåse en fjerdedel eller mindre, så øl i hundredtusindvis strømmer ind over grænsen med skib eller lastbil.

I delstaten Sarawak, der er en del af Østmalaysia på det nordlige Borneo, vurderer man i bryggeribranchen, at der er betalt skatter og afgifter på mindre end 10 pct. af samtlige øl på markedet.

Sarawak grænser op til Indonesien og har en kyststrækning på mere end 1000 km, hvor især filippinske smuglere er særdeles aktive.

De smuglede øl finder vej til både detailhandelen og udskænkningsstederne, hvor de i mange tilfælde sælges til det halve af normalprisen og for mindre end udgiften til skat og afgift.

Dumpingpriser
Dumpingpriserne forklares med salgskampagner for at komme ind på markedet, og det presser både omsætningen og prisen for de etablerede aktører.

Carlsberg rammes særligt hårdt, fordi bryggeriet sidder på næsten to tredjedele af markedet. Problemets omfang er noget mindre på halvøen Malaysia, hvor mere end 80 pct. af befolkningen bor.

Opmærksomhed
»Vi har gjort myndighederne opmærksom på det omfattende smugleri af øl, og heldigvis er der stigende opmærksomhed på problemet. Kontrollen er blevet skærpet væsentligt, og der gives høje straffe for lovovertrædelsen. Derfor har vi begrundet håb om, at vores salg vil blive påvirket positivt, når smugleriet begrænses,« siger Jørgen Bornhøft.

Nyhed fra www.jp.dk

Se alle nyhederne