| Lettere adgang til Sverige for danske økologiske varerSkrevet d. 8 Marts 2005Danmarks økologiske landmænd kan nu indtage svenske butikshylder. Fødevareministeriet har netop underskrevet en aftale med det svenske øko-kontrolorgan KRAV, der betyder, at KRAV anerkender Plantedirektoratets kontrol på linje med deres egen. Eksempelvis kan en økologisk gulerodsproducent nu sætte KRAV-mærket på sine gulerødder og sælge dem til et svensk supermarked.
Danske fødevarer kan nu blive udstyret med det økologiske KRAV-mærke i Sverige. Det sker efter at Fødevareministeriet nu har underskrevet en aftale med det svenske øko-kontrolorgan KRAV, der betyder, at KRAV anerkender Plantedirektoratets kontrol på linje med deres egen.
"Det grønne KRAV-mærke er for svenskerne, hvad det røde Ø-mærke er for danskerne. Jeg er derfor ikke i tvivl om, at aftalen vil medføre en positiv udvikling i eksporten af økologiske varer til vores naboland," siger fødevareminister Hans Chr. Schmidt. Hvert år køber svenskerne økologiske varer for 3,2 milliarder DKK, og 20 procent af varerne er importerede.
Sverige har ikke som Danmark en offentlig økologi-kontrol. KRAV er en privat organisation, og derfor kræver enhver påsætning af KRAV-mærket en registring hos organisationen. I de tilfælde, hvor KRAV kræver en ekstra kontrol, gennemføres den af Plantedirektoratet.
Aftalen betyder bl.a., at danske økologiske landmænd uden videre kan sælge vegetabilske øko-produkter til KRAV-godkendte virksomheder. Økologerne kan også uden videre sælge uforarbejdede animalske produkter, som for eksempel levende dyr og råmælk, til KRAV-godkendte virksomheder. Dog gælder særlige regler for svineproducenter. Svineproducenter, frøfirmaer, gartnerier og foderstofvirksomheder har mulighed for at bruge KRAV-mærket på deres produkter, hvis de opfylder nogle supplerende svenske regler. Plantedirektoratet skal kontrollere overholdelsen. Danske økologiske landmænd kan sætte KRAV-mærket på uforarbejdede vegetabilske produkter, hvis de er registrede hos KRAV og bliver kontrolleret af Plantedirektoratet.
Kilde: Foodwire.dk
Se alle nyhederne
|