HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Giftfrygt afholder forbrugerne fra at spise grønt

Skrevet d. 9 April 2002
Frygt for pesticidrester afholder flere fra at spise de anbefalede 600 g frugt og grønt. Kræftens Bekæmpelse vurderer, at op mod 30% af kræft- og hjertetilfælde kunne undgås med kostforebyggelse.
Udviklingsprojektet ’6 om dagen’ har fået danskerne til at spise mere frugt og grønt. I dagligvarehandelen viser opgørelser fra Netto og FDB, at der er en stigende interesse for det grønne, og endnu ikke offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik og Fødevaredirektoratet viser, at det blandt andet er agurk, tomat og salat, vi har kastet os over.

Men salaten er ikke tilfredsstillende. Vi skal spise flere tunge og næringsrige grøntsager som broccoli, kål og gulerødder, der indeholder flere kostfibre. Et højt forbrug af frugt og grønt kan forebygge en række sygdomme som hjerte-karsygdomme, kræft, overvægt og sukkersyge. Desværre viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at hver fjerde dansker har en så stor frygt for sprøjtegifte, at de undlader at spise grønt.

– Der er mange overraskelser i undersøgelsen. Blandt andet viser det sig, at de ældre generationer og folk i provinsen frygter pesticidrester væsentligt mere end de yngre grupper og københavnere, siger projektchef Morten Strunge fra Kræftens Bekæmpelse.

Kun fire procent af befolkningen lever op til anbefalingerne om at spise 600 g frugt og grønt om dagen, og Kræftens Bekæmpelse skønner, at op mod 30% af hjertesygdomme og kræfttilfælde kunne undgås, hvis kampagnens anbefalinger blev fulgt. Morten Strunge mener, at man i forsøget på at få forbrugerne til at spise mere grønt skal inddrage forbrugernes giftfrygt i stedet for blot at bruge sundhedsfaglige argumenter.

– Hvordan kan vi forlange, at forbrugerne skal isolere sundhedsaspektet fra sprøjtegiftens virkning på vandmiljø, arbejdsmiljø og dyre- og plantelivet. Det kan og vil de ikke. For dem hænger de ting sammen. Derfor ser jeg ikke anden udvej, end at erhvervet må finde en mere tilfredsstillende måde at producere deres varer på. De må overveje at droppe sprøjtegiften, siger han.

Kilder: Politiken (7.4.), Erhverv, s. 12; Berlingske Tidende (6.4.), 1. sektion, s. 6.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne