HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Storkøkkener bør tjekke frossent hindbærsmuld

Skrevet d. 24 August 2005
To nye udbrud af Roskildesyge i august forårsaget af frossen hindbærsmuld får nu Fødevarestyrelsen til igen at advare mod inficeret hindbærsmuld. Styrelsen opfordrer storkøkkener og institutioner, som anvender hindbærsmuld i madlavningen, til at tjekke, om de har pakker af det mistænkte parti på lager. I maj og juni oplevede Danmark for første gang, at virusinficerede hindbær var årsag til sygdomsudbrud af den meget smitsomme Roskildesyge. Omkring 550 personer på Ålborg Sygehus og 300 pensionister på Sjælland blev syge, efter at de havde spist en dessert, som indeholdt frossen hindbærsmuld. Det har vist sig, at tilbagetrækning af det inficerede parti hindbærsmuld, som er importeret fra Polen, har været utilstrækkelig, og det til trods for at fødevareregionerne helt ekstraordinært har kontaktet samtlige engrosfirmaer, som importøren har leveret det inficerede hindbærsmuld til. Det er importøren og de efterfølgende salgsled, der er ansvarlige for tilbagetrækningen i Danmark, men ikke alle de efterfølgende led har levet op til det ansvar. "Normalt er virksomheder meget hurtige og omhyggelige med at følge loven og trække produkter tilbage fra markedet, hvis det viser sig, at folk kan blive syge af dem. Jeg mindes ikke, at der nogensinde før er sket så utilstrækkelig en tilbagetrækning som i dette tilfælde," siger vicedirektør i Fødevarestyrelsen Henrik G. Jensen. Fødevarestyrelsen har fulgt op over for de enkelte virksomheder med bøder. De to nye udbrud af Roskildesyge er sket på Sankt Helene Centret i Tisvildeleje og Salem/Kløckershave plejehjem i Gentofte. De to steder har henholdsvis den 6. og 15. august serveret desserter, hvor der indgik hindbærsmuld fra det samme parti, som i maj måned blev trukket tilbage efter sygdomsudbruddet på Ålborg sygehus. Ved de to nye udbrud har 90 personer været syge. Det drejer sig om dybfrossent hindbærsmuld pakket i poser af 2,5 kg, leveret i kasser af 4 stk. Kasserne er mærket med en produktionsdato 20. januar 2005 og med holdbarhed til 20. juli 2006. Poserne er mærket med firmanavnet "Frigodan" og importøren "ARDO A/S" er ligeledes angivet. Importøren har af sikkerhedsårsager ligeledes tilbagekaldt et parti med produktionsdato 20. februar 2005 og med holdbarhed til 20. august 2006. Dette parti skal også kasseres. Hindbærrene er kun solgt til storkøkkener og altså ikke til private. Producenterne skal bruge rent vand til vanding og skylning af bær Det er uklart, hvordan der er kommet virus i hindbærrene, men det kan stamme fra forurenet vandingsvand. Der er i EU krav om, at vand der anvendes til vanding af fx hindbær skal være af drikkevandskvalitet. Det er importørens ansvar, at sikre sig, at de virksomheder, som de modtager bær fra, overholder disse krav. Der bør således ikke være virus i hindbær, men hvis storkøkkener og institutioner, der laver mad til sårbare befolkningsgrupper som børn, ældre og syge, vil være på den helt sikre side, kan de koge bærrene i 1 minut, før de bruger dem i desserter o.l. Kogning dræber eventuelle virus.

Se alle nyhederne