| Calcium kan sænke vægtenSkrevet d. 19 August 2005Ph.d.-stipendiat Janne Kunchel Lorenzen fra KVL forsker i sammenhængen mellem højt indtag af calcium og lavere vægt. Undersøgelser fra hele verden tyder på, at der er noget om snakken, fortæller hun.
Der er i øjeblikket megen forskning i gang, som undersøger sammenhængen mellem øget indtag af calcium og lavere vægt. En af forskerne er ph.d.-stipendiat Janne Kunchel Lorenzen fra Institut for Human Ernæring på KVL i København. Hun har sammen med blandt andre professor Arne Astrup udført et pilotprojekt, hvor de så på, om calcium øger udskillelsen af fedt i afføringen, og hun er netop nu i gang med sit ph.d.-projekt, som på forskellige måder drejer sig om calciums effekter på fedme og energibalancen.
"Vi er ikke fuldstændigt sikre på sammenhængen endnu, men der er forskere i gang over hele verden. Observationsstudier af befolkningers kostvaner har vist en sammenhæng mellem højt calciumindtag og lavere kropsvægt. Nogle har påvist, at man med calcium kan øge et vægttab, hvis man er i gang med en slankekur. Og andre har fundet ud af, at man ser en mere udtalt effekt af calcium i mejeriprodukter end som kosttilskud. Så meget tyder på, at der er noget om snakken," konstaterer Janne Kunchel Lorenzen.
Fortsætter forskningen
Det er et stort område under afdækning, og meget mangler stadig at blive undersøgt.
"Vi ved ikke med sikkerhed, hvilke mekanismer der ligger til grund for calciums virkning. Men flere studier peger på, at calcium binder fedtet – især det mættede fedt – i tarmen og derved øger udskillelsen af fedt i fæces," forklarer Janne Lorenzen.
Hun er nu i gang med et projekt med støtte fra Mejeribrugets ForskningsFond, der skal afklare den akutte effekt af calcium i et måltid. Ved at måle på blodet kan man få et billede af, hvordan calcium påvirker kroppens optagelse af fedt, forklarer hun.
"Vi ved ikke endnu, hvor meget calcium man skal indtage for at få en effekt. Måske er det især, hvis man i forvejen har et lavt indtag og så øger det. I vores pilotprojekt undersøgte vi kun korttidseffekten af et øget calciumindtag, men holder virkningen over længere tid, tyder det på, at man ved at øge sit daglige calciumindtag med 1300 mg kan tabe op til 3,5 kg på et år," fortæller Janne Kunchel Lorenzen.
Hun tilføjer dog, at resultaterne ikke betyder, at der nu er givet grønt lys for fede oste, sødmælk og piskefløde – kalorierne er stadig afgørende for vægtreguleringen.
Kilde: Mejeriforeningen
Se alle nyhederne
|