| Arla vil udvikle helt nye danske oste af rå mælkSkrevet d. 1 September 2005Ambitionen om at lave nordiske oste på niveau med de bedste i verden og ønsket om at medvirke til at genskabe den mangfoldighed af mejeriprodukter, som nordisk landbrug og madkultur tidligere har fostret. Det er det Arla har på hjertet, når virksomheden sætter gang i et udviklingsarbejde om fremstillingen af oste af upasteuriseret mælk – i daglig tale kaldet råmælksoste. Samtidig inviterer Arla til et bredt samarbejde med de andre danske mejerier om denne måde at lave ost på.
Hvad betyder det for mælkekvaliteten at køerne afgræsser enge og overdrev med flere forskellige planter stor plantediversitetfrem for at æde det foder, der giver den største mælkeydelse? Hvad betyder valget af kvægrace og afstanden i tid og km fra ko til mejeri for mælkens og ostens kvalitet? Det har Arla sat sig for at undersøge i et projekt, hvor mælkens oprindelige kvaliteter skal bevares i osten ved at undlade pasteurisering.
”Det er måske ikke den tankegang man forbinder med os men vi er nået til den erkendelse, at vi som storebror i dansk mejeribrug har en særlig forpligtelse til at sikre mangfoldigheden af produkter. Derfor inviterer vi andre danske mejerier og landmænd til et samarbejde om at lave ost af upasteuriseret mælk”, siger Peder Tuborgh.
”Vi har rødderne i et nordisk landbrug, som danner grundlag for vores madkultur. Vi har forsømt at videreudvikle den upasteuriserede mælks særlige egenskaber. Det er den opgave, vi nu tager fat på”, siger han.
Danskerne har længe kunnet spise oste af upasteuriseret mælkunder betegnelsen ”råmælksoste” fra udlandet, mens dansk fødevarelovgivning forbyder den måde at fremstille ost på. En ændring ser dog ud til at være på vej i begyndelsen af 2006, således at også danske mejerier får den mulighed, forudsat sikkerheden omkring produktet kan dokumenteres. Arla ønsker derfor allerede nu at gå i gang med udviklingsarbejdet på sit forsøgsmejeri.
Se alle nyhederne
|