| Grækere taget i Feta-svindelSkrevet d. 5 September 2005De danske myndigheder har opsnappet flere ton fup-feta fra Grækenland ved den danske grænse. Osten er produceret i Bulgarien, men har fået græske etiketter klistret oven på de oprindelige.
Der er stor efterspørgsel på græsk feta, så stor at grækerne ikke selv har fåre- og gedemælk nok til at opfylde behovet. Men heldigvis er det meget billigere at lave fetaost i Bulgarien, bulgarerne vil gerne hjælpe, og hvis man siger, at osten er fra Grækenland, kan den sælges dyrere end bulgarsk feta.
Der er bare to problemer: Det er ulovligt efter international lovgivning at kalde bulgarsk feta for græsk feta. Og det er ulovligt efter græsk lovgivning at kalde noget som helst for feta, som ikke er lavet i Grækenland af græsk fåre- og gedemælk. Derfor er det yderst uheldigt for grækerne, at de danske fødevaremyndigheder har standset syv ton feta – angiveligt fra Grækenland – ved den danske grænse. Det skriver Financial Times.
Fetaen er produceret i Bulgarien og har bulgarske etiketter og sundhedsmærker. Men ovenpå er klistret etiketter med græsk flag, sundhedsmærke og producent.
"Grækerne har glemt at fjerne de bulgarske etiketter i deres iver efter at svindle med fetaen. Det er bedrageri af forbrugerne at klaske græske mærker på bulgarsk ost, og desuden bryder grækerne deres egne regler, som de ellers kæmper sådan for – feta er en beskyttet geografisk oprindelsesbetegnelse i Grækenland, selvom det stadig ikke er det i resten af EU," siger afdelingschef Hans Bender fra Mejeriforeningens Bruxelles-kontor.
Gentagne feta-fiduser
Det er ikke første gang, at grækerne er taget i at svindle med fetaen, fortæller Hans Bender. Tidligere er græsk feta af komælk blevet bragt for dagen. Og en anden gang blev der opdaget græsk feta iblandet mælkeproteinet kasein; et tredobbelt lovbrud: Det er ulovligt at bruge kasein i anden ost end smelteost, desuden havde kaseinet fået støtte fra EU, og så har grækerne jo selv besluttet, at de kun må bruge fåre- og gedemælk.
"Det handler for grækerne om at tjene nemme penge, hvad enten de blander komælk eller kasein i – eller får fetaen lavet i Bulgarien," konstaterer Hans Bender.
I den aktuelle sag var det 'kun' et dobbelt lovbrud, men Hans Bender tror ikke, at den får indflydelse på den verserende feta-sag, hvor Grækenland ønsker at beskytte feta-navnet som en geografisk oprindelsesbetegnelse i hele EU.
"Kommissionen vil sikkert rutinemæssigt endnu en gang kalde det et enkeltstående tilfælde og eventuelt give den græske eksportør et rap over fingrene. For mig viser grækernes gentagne svindel med al tydelighed, at det ikke giver mening at sige, at feta kun må laves af græsk fåre- og gedemælk, når grækerne selv kalder hvad som helst for feta. Den græske lovgivning er ren kosmetik for at reservere feta-markedet til dem selv," siger Hans Bender.
Kilde: Mejeriforeningen
Se alle nyhederne
|