HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Kritik af nyt vinselskab

Skrevet d. 21 Maj 2002
Vineksperter betegner det som useriøst, at et nyt investeringsselskab lover sine aktionærer årlige afkast på mindst 4,5 pct. ved at investere i årgangsvine.

Danske vineksperter er dybt skeptiske overfor et nyt investeringsselskab for gode vine, der med løfter om store årlige afkast om kort tid vil begynde salg af aktier til private pensionsopsparere og andre investorer.

I branchen betegnes det som »dybt useriøst«, at selskabet, Vininvest A/S, lover sine aktionærer årlige afkast på mindst 4,5-7 pct. ved at investere i gode vine og lægge dem på lager i Allerød.

Selskabet kalkulerer med at købe vine så gode, at det vil kunne indbringe investorerne en formue, når de tre-ti år senere sælges på vinauktioner i f.eks. London, Chicago, Hamburg og New York.

Vininvest regner med at få så mange danskere med på idéen, at selskabets egenkapital om bare fem år vil have passeret 100 mio. kr., oplyser selskabets direktør Niklaus Sonne, der som bestyrelsesformand har fået den københavnske ejendomsmægler Peter Norvig - også kendt som formand for Parken.

Bordeauxvine
Selskabets indkøbsstrategi går på at bruge op til 20 pct. af pengene på at indkøbe velrenommerede Bordeauxvine.Desuden skal op til 50 pct. af formuen bruges på investeringer i unge Bordeauxvine, der traditionelt stiger meget i pris de første år.

Endelig vil selskabet satse sin ekspertise på at investere i billige vine, der senere vil vise sig at være så godt, at de får en ombedømmelse af vineksperter og dermed stiger i pris.

God forretning
»I mange år har det været en god forretning af investere i verdens 400-600 bedste vine, og den mulighed vil vi kunne udnytte,« lover Niklaus Sonne, der har en fortid som kapitalforvaltningschef i børsmæglerselskabet Alfred Berg.

»F.eks. kostede en flaske Château Le Pin årgang 1982 130 kr. i 1983. I dag koster den samme flaske 14.000 kr., og det er en forrentning, som kun meget få andre investeringer kan hamle op med,« siger Niklaus B. Sonne. »Det her er useriøst,« fastslår konsulent i ét af landets ældste vinhuse, Kjær & Sommerfeldt, Henrik Lunddahl. Selv om firmaet handler med meget dyre årgangsvine, fraråder han at lade de ædle dråber være genstand for investeringer på linie med f.eks. kunst.

»Det er klart, at man altid kan finde eksempler, der i bagklogskabens klare lys har givet meget store afkast. Men skal man give investorerne et realistisk billede, må man også komme med eksempler på vine, der modsat forventningerne er faldet i pris. Og dem er der da også mange af. End ikke de største eksperter kan love folk en garanteret forrentning af kapital investeret i vine. At købe gode dyre vine er nu engang til fornøjelse,« siger Henrik Lunddahl.

Også vinbranchens organisation, Vin og Spiritus Organisation i Danmark, V.S.O.D., er skeptisk: »At købe gode vine handler først og fremmest om tillid til indkøberne,« fastslår direktør André d`Auchamp: »At købe gode vine kan give anledning til meget glæde. Men ønsker man at gøre dem til investeringsobjekter, ville jeg personligt fordre et meget nært kendskab og tillid til dem, der køber vinene,« fastslår André d`Auchamp.

Ubetalte regninger
I vinbranchen hæfter man sig ved, at én af de professionelle indkøbere for Vininvest hedder Peter Kjøller. Den 44-årige jurist stod for år tilbage bag et vinselskab, hvis kunder betalte for vine, der angiveligt aldrig blev leveret. Det gjaldt bl.a. medlemmer af Diners Club, der senere valgte at holde kundernes skadesløse. Vinselskabet efterlod desuden store ubetalte regninger hos de to franske vinhuse Cordier og Compagnie Medocaine. Peter Kjøller bekræfter overfor Jyllands-Posten hændelsesforløbet: »Jeg gik personligt konkurs og derfor havde det selvsagt store omkostninger for mig og min familie.

Men denne gang skal jeg udelukkende bruge min ekspertise som indkøber. Jeg får end ikke overladt nøglerne til vinkælderen,« fastslår han.

Nyhed fra www.jp.dk

Se alle nyhederne