HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Usund konkurrence giver dyr mad

Skrevet d. 27 Februar 2008
Især er priserne på brød og mel steget eksplosivt - et rugbrød er eksempelvis røget knap 18 pct. i vejret i løbet af 2007.

Det er blandt andet sådan en stigning, der har fået alarmklokkerne til at ringe hos styrelsen. Og den kan ikke forklares med stigningen i råvare­priserne det seneste år.

"Råvarer spiller helt klart en rolle, men det kan slet ikke forklare de stigninger, der har været på mel og brødområdet," siger Agnete Gersing, direktør i Konkurrencestyrelsen.

I begyndelsen af 2008 har styrelsen foretaget en række razziaer, der altså ikke har vist ulovlige prisaftaler. Derimod har undersøgelserne vist, at der tegn på et usundt marked i forhold til konkurrence. Virksomhederne har nemlig godt styr på, hvad konkurrenten har af planer i forhold til viden om, hvornår priserne bliver ændret.

"Sådan en gennemsigtighed øger ikke konkurrencen. Tværtimod kan det være med til at svække den, men lad mig slå fast, at det kun er ulovligt, hvis virksomhederne bruger deres viden til at samordne deres priser," siger Agnete Gersing, der fortæller, at det primært er i producentleddet, problemet findes.

Se alle nyhederne