HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Boykot rammer danske mejerier

Skrevet d. 7 April 2008
Dansk – nej tak. Sådan lyder svaret fra en bred skare af forbrugere i Mellemøsten, og det kan nu mærkes på omsætningen hos flere danske mejerier. Som de danske medier har skitseret, drives handelsstoppet især af forbrugerne.

“Der er ingen officielle opfordringer til boykot og heller ingen systematisk organisering af boykot-kampagner. Samtidig er det kun et fåtal af butikker, som har taget danske varer af hylderne. Det er i højere grad forbrugerne, som foretager et individuelt valg,” forklarer chef for handelspolitisk afdeling i Danmarks Eksportråd, Svend Roed Nielsen, der via de danske ambassader og selskaber i regionen følger situationen tæt.

Væsentligt under niveau

Hos Arla Foods lyder det, at salget ligger ‘væsentligt under niveau’. Krisen denne gang rammer dog ikke helt så hårdt, som den gjorde i 2006. Det gør den til gengæld for det noget mindre Andelsmejeriet Sædager, for hvem salget til regionen er gået helt i stå.

“For os ligner det den sidste krise, hvad salg angår. Det er helt i bund, og der kommer stort set ikke en ordre mere. Det er en væsentlig del af vores produktion, boykotten rammer,” siger formand Niels Bruun, der ikke ønsker at sætte konkrete tal på krisen.

Mejeriet producerer store mængder feta til både industri og detailhandlen, og 90 pct. eksporteres – en væsentlig del til Mellemøsten og Saudi-Arabien.

“Det ser værst ud i Saudi-Arabien, men over hele linjen får vi meldingen, at de ikke vil købe noget, der er dansk,” fortsætter formanden for mejeriet vest for Hobro.

Langsigtede konsekvenser

Til forskel fra den første krise i 2006 mener alle parter dog, at forbrugertilgangen til boykotten betyder, at krisen trækker ud. Hos Arla Foods og Andelsmejeriet Sædager forbereder man sig også på, at krisen ikke bliver løst så hurtigt som sidste gang.

“Det er forbrugerne, som gør sig overvejelser, hver gang de handler. Derfor frygter vi, at det kan vare længere end sidst,” siger Theis Brøgger.

Kilde: Mejeriforeningen

Se alle nyhederne