HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Læskedrikke skal gøres sundere med bygfibre

Skrevet d. 25 Januar 2013
En ny læskedrik med naturlig bygfiber skal gøre det lettere for befolkningen at få flere fibre i den daglige kost. Drikken er et eksempel på en bioaktiv fødevare, som kan være med til at dæmme op for de livsstilsrelaterede sygdomme som rammer flere og flere mennesker verden over.

Bygfibre i ølbrygning har traditionelt set været et problem, fordi fibrene forstyrrer filtreringen. Så i mange år, har man kæmpet for at få fibrene ud af ølflasken. Men faktisk er netop fibre fra bl.a. byg og havre en vigtig del af menneskets kost, fordi de har en gavnlig effekt på kolesteroindhold i blodet, stofskiftet, fordøjelsen og immunforsvaret. Kan man beholde eller tilsætte fibre i fødevarerne, kan det have et enormt sundhedsfremmende potentiale.

Carlsberg A/S og Københavns Universitet er med støtte fra Højteknologifonden gået sammen om et projekt, der skal få bygfibre (beta-glukan) til at indgå som en sund base for en ny type ernæringsforbedrede læskedrikke. Det bliver erhvervspostdoc Mette Skau Mikkelsen, der vil stå bag den indledende forskning.

Beta-glukaner fra byg varierer meget i forhold til molekylestørrelse, opbygningen af molekylet og opløselighed. Forskellene påvirker de ernæringsmæssige egenskaber. Derfor kommer en stor del af Mette Skau Mikkelsens arbejde til at handle om at undersøge hvilke beta-glukaner, der har gode ernæringsmæssige kvaliteter samtidig med, at fibrene opfylder andre teknologiske og gastronomiske krav som fx en tekstur, der kan møde forbrugernes forventninger til en læskedrik.

Hos Carlsberg A/S ser man et stort innovations potentiale i forskningsprojektet. Carlsberg har igennem mange år forsket i optimering og udvikling af forskellig byg varianter, og netop nu har Carlsberg’s Applied Barley Group fokus på at undersøge og udvikle en særlig byg med naturligt højt indhold af fiber.

”En dybere undersøgelse af de gavnlige effekter af naturlige bygfibre i vores drikkevarer er en meget interessant vinkel for os. Vi står med muligheden for at udvikle en helt ny type drikkevare fra gården til gaden, et naturligt og enkelt produkt som jeg gerne ville servere for mine egne børn,” siger Senior lab manager Zoran Gojkovic Carlsberg Research Center i Valby.

Lykkes det at udvikle drikkevarer baseret på naturlige bygfibre, kan det være til gavn for en bred gruppe af mennesker. Både alment sunde personer såvel som de, der har livsstilsrelaterede sygdomme vil have nytte af en mere fiberrig kost.

På sigt håber man desuden at kunne forbedre anvendelsen af alle de gavnlige næringsstoffer fra flere forskellige kornsorter.

Se alle nyhederne