HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

GMO koster landmænd dyrt

Skrevet d. 23 Maj 2002
Det kan blive en dyr omgang for de konventionelle og økologiske landbrug, når EU indfører gensplejsede afgrøder. Prisen for forsikringer om, at produkterne er GMO-frie, vil i værste fald stige med 40 %, anslår Kommissionen. Forureneren burde betale prisen, mener Greenpeace.

De konventionelle og økologiske landbrug kan komme til at betale dyrt, når EU indfører gensplejsede afgrøder. Det kan nemlig i fremtiden blive en bekostelig affære at få lov til at ”ikke gensplejset” eller ”økologisk” på sine produkter. I værste fald kan omkostningerne til dette formål stige med 40 %, viser et regneeksempel i en undersøgelse udført for EU-Kommissionen.

GMO spreder sig blandt andet via pollen og via landbrugsredskaber, og hvis landmændene vil holde deres produkter GMO-frie, må de selv betale for det.

– Selvfølgelig koster det noget at holde GMO og ikke-GMO adskilt, og det her er blot ét af mange problemer, som vi har bedt om at få undersøgt nærmere, siger landbrugstalsmand Gregor Kreutzhuber.

Miljøorganisationen Greenpeace så hellere, at man håndhævede ”forurener betaler”-princippet, så regningen kom til at ligge hos de kommende producenter af gensplejsede afgrøder. Eller allerhelst hos producenten af såsæden, nemlig biotekindustrien.

Kilde: Politiken (22.5.), 1. sektion, s. 13.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne