HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Kæmpe ærtefest skal sætte danske ærter og Sakskøbing på landkortet

Skrevet d. 30 Juni 2014
Ardo, som producerer masser af danske, frosne grøntsager er en af hovedsponsorerne og arrangørerne af den storstilede folkefest. Hele dagen står i ærternes tegn – og det er udelukkende friske, lokale ærter fra Lolland og Falster, som er dagens grønne hovedperson. Det er nemlig her alle Ardos ærter kommer fra, og til festlighederne leveres ikke mindre end 1 ton nyhøstede ærter.

Claus Meyer og Dan Jørgensen
Ardo var ikke i tvivl, da Claus Meyer luftede ideen om at være med i et arrangement, som skal løfte interessen for danske ærter. På trods af at ærter dyrkes over stort set hele jorden, hører den danske ært nemlig til blandt verdens bedste. Initiativet er vokset og omfatter nu en række samarbejdspartnere:
Ud over Claus Meyer og Ardo deltager Sakskøbings Handelsstandsforening, Hotels Saxkjøbing, Det Grønne Hus, Sydhavsøernes Frugtfestival og Sakskøbings Turistforening. Og som toppen på kransekagen kommer også fødevareminister Dan Jørgensen og åbner festen. En stor del af byens borgere deltager med fællesbælgning af de mange friske ærter, som skal bruges til aftenens kulinariske indslag.

500 ærtespisere på hovedgaden
Der er lagt op til en folkefest, som starter klokken 9.00 og slutter efter klokken 21. På programmet står blandt andet musik ved John Railton og fællesspisning i Søndergade for cirka 500 personer. Her kan man medbringe en ærte-ret baseret på gratis ærter fra Ardo – og deltage i spisning for kun 60 kroner for to personer. Menuen, som bliver kreeret af Rene Trane fra Hotel Sakskjøbing, byder på mælkeærter og rabarbertrifl i.

Ærtemesterskab
Blandt dagens andre højdepunkter bliver en kåring af Lolland-Falsters bedste ært – den såkaldte ”Grand Cru Ært”. Både private og professionelle deltager – og det kyndige panel af dommere består af: Claus Meyer, Fødevareminister Dan Jørgensen, Køkkenchef René Trane fra Saxkjøbing Hotel samt produktudvikler og kok Rasmus Bleeg fra Ardo.

Program:
9.00 Butikkerne åbner og 1000 kilo nyhøstede Ardo-ærter bælges.
10.00 Kræmmermarked.
12.00 Lokale producenter udstiller, fortæller og byder på smagsprøver.
16.00 Rasmus Bleeg fra Ardo griller og gi’r inspiration.
18.00 Fødevareminister Dan Jørgensen åbner for det store spisearrangement i hovedgaden.
18.00-21.00 Late night-shopping 20.00 Lolland-Falsters bedste ”Grand Cru ært” kåres.
20.30 Vindere af Handl Lokalt-kampagnen kåres.
21.00 Butikkerne lukker.


Billeder

Se alle nyhederne