HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Sådan er danskernes madvaner anno 2015

Skrevet d. 28 Marts 2015
Mad! har i samarbejde med Kvickly foretaget en undersøgelse af danskernes forhold til den daglige madlavning anno 2015. Knap 350 personer deltog i undersøgelsen, som foregik online.

Over halvdelen af deltagerne i undersøgelsen indrømmer, at de ofte laver for store portioner, så de ender med at have rester tilovers fra måltidet. Til gengæld fortæller 84 %, at de er gode til at anvende eventuelle madrester, så de ikke går til spilde. Det er godt nyt både for miljøet og for den enkelte families økonomi.

En analyse fra Landbrug & Fødevarer* anslår, at en gennemsnitlig dansk hustand med fire personer smider 57,2 kg fødevarer i skraldespanden om året. Omregnet til kroner og øre betyder det, at en gennemsnitlig hustand med fire personer smider mad ud for 10.000 kr. om året.

Faktisk viser undersøgelsen fra Kvickly og Mad! også, at der er stor forskel på, hvor mange penge de enkelte familier bruger på madindkøb i gennemsnit. 21 % bruger 100-133 kr. om dagen på mad, mens en næsten lige så stor andel (20 %) klarer sig for 66-100 kr. om dagen. 35 % fortæller, at de bruger mere end 133 kr. om dagen på mad, mens 14 % bruger under 66 kroner per dag.

Men hvad er det egentlig for en slags mad, vi samles om? Mad! og Kvicklys undersøgelse viser, at kun 13 % af deltagerne spiser stegt flæsk hver måned. Det var ellers netop stegt flæsk, som under stor mediebevågenhed blev kåret som danskernes nationalret ved en landsdækkende afstemning i 2014. Til gengæld er der stor sandsynlighed for, at menuen står på frikadeller, hakkebøf, laks eller gryderet. Disse retter serveres en gang om måneden hjemme hos cirka halvdelen af de adspurgte.

Udover de danske klassikere er det italienske køkken det mest populære med favoritter som hjemmelavet pizza og pastaretter i alle afskygninger. To ud af tre personer i undersøgelsen fortæller, at hvis de skulle lave noget nyt eller anderledes mad i dag, så ville de hente inspiration fra det italienske køkken. Af undersøgelsen fremkommer det også, at andre populære køkkener inkluderer det thailandske, det mexicanske, det spanske og det indiske.

Læs mere om Mad! og Kvicklys undersøgelse i det næste nummer af Mad!, der er på gaden mandag den 9. marts 2015.

Se alle nyhederne