HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Meget mere økomælk

Skrevet d. 24 September 2016
De økologiske malkekøer i Danmark har i årets første syv måneder produceret markant mere mælk end tidligere. I forhold til 2015 er produktionen steget med 11 pct., mens den konventionelle mælkeproduktion til sammenligning er øget med 3 pct.
I Tyskland er den økologiske mælkeindvejning steget med 9,5 pct. i samme periode, mens de østrigske mælkeproducenter har produceret 7 pct. mere økomælk. Østrig har som Danmark fokus på det tyske marked, når det gælder økologieksport.
De store stigninger skal ses i forhold til, at EU's mælkekvoter ophørte ultimo marts 2015, hvorefter der ikke har været noget loft over produktionen. Alt tyder på, at den årlige danske økologiske mælkeproduktion for første gang når pænt over 500 mio. kg i 2016.
Eksporten skal drive afsætningen
Forbruget af økologisk mælk på hjemmemarkedet er ifølge mejerierne steget med et par procent i 2016, og noget lignende gør sig gældende for øvrige mejerivarer i detailhandlen. Det er dermed eksporten, som skal drive afsætningen af den øgede mælkeproduktion. Heldigvis fortsætter trenden med øget økologisalg på det vigtige tyske marked, hvor detailhandlen beretter om salgsfremgang på 7 pct. for økologisk mælk og yoghurt, mens ostesalget er steget med godt 4 pct.
Men konkurrencen er hård, og jo mere økomælk der kan eksporteres ud af EU, jo bedre.
Med Arlas aktuelle økologitillæg på 1,20 kr./kg opnås en samlet afregningspris på 3,15 kr./kg økomælk. Afregningsprisen forventes på samme niveau i de kommende måneder.
Læs også: Tema om dansk økomælk

Se alle nyhederne