HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Greenpeace: GMO får Information på afveje!

Skrevet d. 27 Maj 2002
Når Information plæderer for færre regler for GMO-dyrkning, falder avisen for industriens markedsføring. Gensplejsede afgrøder bruges ikke til at afhjælpe sulten i fattige lande, og erfaringer viser, at der er god grund til regler, skriver Dan Belusa, kampagnemedarbejder i Greenpeace, i dag i information.
I Informations leder den 21. maj argumenteres der for, at EU ikke skal indføre skrappe regler for GMO-dyrkning, både fordi det er besværlig og dyrt. I stedet skal GMO være med til at afhjælpe sultproblemerne i verden. Men de gensplejsede afgrøder, der dyrkes i dag, er enten modstandsdygtige over for pesticider eller kan udskille insektgifte. GMO bliver markedsført som løsningen på verden sultproblemer, og Information er altså faldet for den markedsføring, skriver Dan Belusa, kampagnemedarbejder i Greenpeace i dag i Information.

I EU er der indført en tænkepause, et såkaldt moratorium, der skal bruges til at se på erfaringerne fra lande, der bruger GMO.

"Vi ved fra Starlink-skandalen i USA, at uden et sporbarhedssystem endte sundhedsskadelige GMO i tacochips og andre fødevarer. Fra den canadiske prærie ved vi, at multiresistent superukrudt hurtigt udvikles og spredes, og fra omfattende fund af DNA fra GMO-majs i Mexicos oprindelige majsplanter ved vi, at både spredningsrisikoen og dens konsekvenser er ekstra alvorlige i planters biodiversitetscentrum. Moradset af gensplejsningsregler er således frugten af den viden, vi har erhvervet ved at iagttage det store GMO-eksperiment, der nu i snart ti år er foregået i Nord- og Sydamerika."

EU-Kommissionen har hemmeligholdt en rapport, der viser, at almindelige planteavlere vil blive pålagt store ekstraomkostninger, hvis GMO indføres i stor stil. Den rapport har Greenpeace lækket, og Greenpeace mener, at rapporten forpligter til, at der ikke kun at indføres regler på området, men at der indføres et system, der forpligter udsætterne af GMO til at dække de ekstra udgifter, de almindelige planteavlere vil få. Det vil øge moradset af regler, men alternativet er "et permanent stop for udsættelse i naturen af GMO. Det er vejen frem!".

Kilde: Information (24.5.), s. 8.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne