HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Sukker kan være vanedannende

Skrevet d. 28 Maj 2002
Forfatteren til en ny bog om kost og adfærd advarer forældre imod risikoen for at deres børn bliver sukkernarkomaner. Ny forskning viser nemlig, at sukker kan være lige så vanedannende som stoffer, fremgår det i B.T.

Ny forskning viser, at sukker i nogle tilfælde kan være lige så vanedannende som kokain og heroin, skriver B.T. I det kommende nummer af Helse, advarer forfatteren til bogen "Kost, adfærd og indlæringsevne", Kurt Bräumer, forældre imod den afhængighed deres børn ender med at havne i.

Kurt Bräumer arbejder på Midtbyens Ungdomsskole i Århus, hvor han underviser problembørn - deriblandt adskillige "sukkernarkomaner".

- Vores elever er ekstreme, når det gælder dårlig ernæring. Men de afspejler en generel tendens. Slikforbruget blandt børn og unge er enormt, og forbruget af sodavand er fordoblet gennem de senere år. Det skyldes sodavand med skruelåg, som set fra et salgsmæssigt synspunkt er genialt. Men ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt er det katastrofalt. For mange fungerer sodavandsflasken som et sukkerdrop, siger han.

Mange adfærds- og ernæringsproblemer kan delvist løses ved at analysere barnets kost- og sukkerforbrug, påpeger Kurt Bräumer. Også voksne kan være særligt følsomme over for sukker. Ifølge afhængighedsforsker og terapeut, Bitten Jonsson, har sukkerfølsomheden ikke noget med køn eller alder at gøre. Op til 75% af alle mennesker har en arvelig tilbøjelighed til at blive følsomme over for sukker. Af dem bliver 25% egentlige afhængige, siger hun.

Nogle af de tegn man kan se hos en sukkerafhængig er besættelse af tanken om at spise søde sager, urolig mave, træthed, fedme, isolering, depression, svimmelhed og dårlig selvfølelse.

Kilde: B.T. (27.5.), s. 11.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne