HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Landbruget øger forskning

Skrevet d. 30 Maj 2002
Landbruget og fødevareindustrien er klar til at skyde store penge i forskning og udvikling. Det skal forbedre kvaliteten og afsætningsmulighederne af danske fødevarer.

Landbruget og fødevareindustrien vil satse på forskning, der kan give vækst i erhvervet og flere produkter til forbrugerne. Målet blev sat i går på EU-topmødet i Barcelona. Danmark har lovede at øge den samlede danske investering i forskning fra 2 til 3 % af bruttonationalproduktet. Offentlige bevillinger skal dække 1,0-1,2 % og det private resten.

– Vi vil helt sikkert følge stigningstakten i de offentlige forskningsbevillinger. Det er jeg ikke et sekund i tvivl om. Strategien i vores store virksomheder – slagterier, mejerier osv. – går klart på mere forædling. Så det er vi parate til at investere i. Også store beløb, siger formanden for Landbrugets Forsknings- og Levnedsmiddeludvalg, Bent Claudi Lassen.

Landbrugsrådet har rettet kritik mod regeringen, da den har skåret på bevillingerne til forskning i landbrugssektoren i strid med de satte mål på Barcelona-topmødet. Forskningsbevillingerne er blevet reduceret med 45 mio. kr. i 2002, 20 mio. kr. er beskåret fra det fødevareteknologiske udviklingsprogram FØTEX, mens en lang række forskningsprogrammer ikke fornyes. Det dur ikke, hvis landbruget skal bidrage til vækst i samfundet, påpeger Landbrugsraadets præsident Peter Gæmelke.

Hvis landbruget fortsat skal sikre vækst, skal der forskes mere i dyrevelfærd og miljø i bred forstand, mener direktøren for Danmarks Jordbrugsforskning, Arne Jensen. Bedre dyrevelfærd ville give bedre afsætningsmuligheder.

– Det kan løses ved en kraftig indsats på forskning og udvikling, der så kan bære de investeringer, som kan give vækst, siger Arne Jensen.

Bevillingerne til Danmarks Jordbrugsforskning er blevet beskåret med over 80 mio. kr. Tendensen er forkert, mener Arne Jensen, og det kan blive problematisk for Danmark at opfylde EU-målene. Han understreger samtidig, at investeringerne skal drive kvaliteten af de danske fødevarer frem. Kvaliteten af fødevarerne og mulighederne for at afsætte dem vil øges ved nedbringelse af forbruget af hjælpestoffer i landbruget. Det ville samtidig betyde en omkostningsbesparelse for landmændene.

Kilde: Børsen (29.5.), s. 11.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne