HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Den usminkede pølse ligner en taber

Skrevet d. 3 Juni 2002
Danmark står til at tabe EU-sagen om madsminke. Generaladvokaten anbefaler, at Danmark skal følge EU’s grænseværdier på området. Fødevareministeren er dog fortsat optimistisk. Og hvis vi taber, lover detailhandelen og fødevareindustrien at bibeholde de frivillige aftaler, der holder nitrit og nitrat ude af danske fødevarer.

Danmark får ikke lov til at have strengere regler end de øvrige EU-lande, når det gælder tilsætning af stoffer som sulfater, nitrit og nitrat i fødevarer. I går anbefalede generaladvokaten EF-Domstolen at påbyde Danmark at følge EU’s grænseværdier på området. Dermed takserer han den danske blokering for visse sminkede varer som en skjult handelshindring, og Danmark ser ud til at være på nederlagskurs i sagen.

Sulfater, nitrit og nitrat mistænkes for at være kræft- og allergifremkaldende, og den såkaldte madsminkesag er af principiel betydning i forhold til rækkevidden af miljøgarantien, som i sin tid spillede en vigtig rolle for Danmarks indtræden i det indre marked i EU. Taber vi sagen, vil det formentlig bære nyt ved til den politiske diskussion om, hvad miljøgarantien kan bruges til.

– Det drejer sig f.eks. om spørgsmål om, hvorvidt et land kun har ret til at bruge miljøgarantien, hvis der er særlige forhold i dette land, eller det også gælder, når et land har gode grunde til at mene, at et direktiv ikke giver tilstrækkelig sundhedsmæssig beskyttelse, siger fødevareminister Mariann Fischer Boel (V).

Men selv om det ser sort ud for Danmark i madsminkesagen, er der ingen grund til panik hos danske forbrugere: Der kommer ikke mere nitrit og nitrat i danske rullepølser og andre fødevarer. Repræsentanter for detailhandlen og Fødevareindustrien lover ifølge dagens aviser, at man har tænkt sig fortsat at leve op til den frivillige aftale, man indgik med regeringen i 1999, om at holde de mistænkte stoffer ude af maden.

Kilder: Børsen (31.5.), s. 23; Berlingske Tidende (31.5.), 1. sektion, s. 9; Politiken (31.5.), 1. sektion, s. 1 og 13; Information (31.5.), s. 4; Jyllands-Posten (31.5.), Erhverv & Økonomi, s. 1 og 3.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne