HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Fjerkræbranchen vil rydde op i egne rækker

Skrevet d. 21 August 2002
Slap holdning blandt visse fjerkræavlere er skyld i udbredelsen af Newcastle Disease, mener fjerkræbranchen.

Der skal ryddes op i underskoven af krejlere og handelsmænd i fjerkræbranchen. Kun på den måde kan man i fremtiden forhindre fjerkræsygdomme som Newcastle Disease i at brede sig.

Udmeldingen kommer fra branchen selv i disse dage, hvor der kæmpes en brav kamp mod udbredelsen af Newcastle-smitten.

»Der findes krejlere med et handelsmønster, der tyder på, at de ikke har nogen samvittighed i forhold til det øvrige landbrug. Det foregår uden registrering eller hygiejne. Det er sikkert ikke ond vilje, nok bare ubetænksomhed,« siger Jens Peter Rønholt, formand for Det Danske Fjerkræraad.

Nu skal der strammes op
Han oplyser, at det er et emne, han allerede har drøftet med veterinærdirektør Preben Villeberg fra Fødevaredirektoratet.

»Vi har lukket øjnene i for lang tid og været berøringsangste. Det skal der strammes op på nu,« siger Jens Peter Rønholt.

Preben Villeberg mener, at mange af problemerne med Newcastle Disease kunne have været undgået, hvis fjerkræbranchen ikke var belastet af uortodokse handelsmønstre.

»Krejlermentalitet er måske et negativt ord, men vi kunne have undgået en stor del af problemerne med Newcastle Disease, hvis branchen ikke havde haft sådan et handelsmønster. Det er uhensigtsmæssigt i forhold til moderne landbrug og har haft indflydelse på udbredelse af smitten,« siger veterinærdirektøren, der hilser branchens egen fokus på problemerne velkommen.

Han bliver understøttet af Martin Merrild fra Dansk Erhvervsfjerkræ.

»Det er en meget broget forsamling, der beskæftiger sig med fjerkræ i Danmark. Derfor er der også stor forskel på, hvor professionelle folk er,« siger han.

Flere af de største fjerkræproducenter støtter kravet om, at der skal ryddes op i branchen.

»Vi skal have gjort op med kræmmermentaliteten i branchen. Der er brug for at få ryddet op i krogene, så krejlerne ikke får lov at ødelægge det for alle de professionelle producenter,« mener landmand Svend Møller Hansen, der årligt producerer omkring to mio. kyllinger.

»For mange useriøse«
En af de store producenter i Sydjylland, Knud Daugaard-Hansen, i Spandet ved Ribe peger også på behovet for oprydning i branchen.

»Der er for mange useriøse i branchen. Forklaringen er nok, at det er alt for let at omsætte fjerkræ. Dyrene er ikke registreret på samme måde som kreaturer, og man skal bare have en trailer og er par kasser, så kan man gå i gang med at handle og eventuelt lave sorte penge,« påpeger Knud Daugaard-Hansen.

www.jp.dk

Se alle nyhederne