| Kellogg´s ansøgte med forkert B-vitaminSkrevet d. 18 August 2004Kellogg’s er selv skyld i at myndighederne har afslået ansøgningen om markedsføring af 18 af virksomhedens berigede produkter. Det skyldes, at størstedelen af produkterne indeholder vitamin B6, oplyser Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning.
Havde Kellogg’s i stedet valgt at tilsætte B1 Eller B2, havde der ikke været problemer med at tillade produkterne, oplyser seniorforsker Salka Elbøl Rasmussen fra Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning til Berlingske Tidende.
”Det er meget vigtigt at skelne imellem B-vitaminerne. B1 og B2 kan vi indtage i nærmest uanede mængder, fordi vi naturligt skiller dem ud af kroppen, når vi går på wc. Det er kun B6, der er problematisk, fordi vi ikke udskiller det på samme måde, og fordi indtagelsen over længere tid kan være skadelig”, siger Salka Elbøl Rasmussen.
Overdreven indtagelse gennem flere år af B6 kan ifølge visse forskere i værste fald skade kvinders nervesystem.
Hos Nordisk Kellogg’s A/S kan adm. direktør John Buckles ikke give nogen forklaring på, hvorfor Kellogg’s alligevel har valgt at berige med lige B6.
”Men jeg er overbevist om, at hvis vores forskerteam havde fundet noget mistænkeligt ved vitaminet, ville vi ikke bruge det. Vi har udviklet på vores produkter i flere år, og hvis de danske myndigheder ikke vil tillade vitaminet, må vi rette os efter det,” siger han til Berlingeren.
Mens den danske debat om berigelse af fødevarer således nu retter fokus på et specifikt vitamin, siger svenske forskere til Foodwire, at dagens fødevarer generelt indeholder færre vitaminer end tidligere. Samtidig ligger doserne for anbefalet dagligt indtag på samme lave niveau som for et halvt hundrede år siden. De anbefalede doser er de laveste doser, man behøver for at undgå mangelsymptomer. Således er anbefalingen af et indtag på 60 mg C-vitamin lige nok til at holde skørbug fra døren. Specielt når det drejer sig om C-vitaminer synes det internationale forskerkorps på vej mod enighed om, at en dosis på 60 mg om dagen i et evolutions- og ernæringshistorisk perspektiv er alt for lidt.
I udlandet har den danske afvisning af Kellogg’s produkter vakt undren. Således kan det svenske Livsmedelsverkets eksperter ikke se, at der findes grundlag for Fødevaredirektoratets påstand om at de berigede morgenmadsprodukter kan være skadelige for helbredet. Derfor har Livsmedelsverket nu kontaktet deres danske kolleger for at få en nærmere forklaring på, hvad der ligger bag afgørelsen.
Kilde: foodwire.dk
Se alle nyhederne
|