| Få medicinrester i dansk madSkrevet d. 10 September 2004Fødevaredirektoratets rapport om kontrollen med medicinrester i animalske fødevarer for 2003 er netop offentliggjort. Der er fundet yderst få prøver med medicinrester over grænseværdien. Det sikrer Danmark en plads i den europæiske elite, når det handler om fødevarer fri for medicinrester.
Den danske indsats mod medicinrester i maden går hele vejen fra dyrenes opvækst til de ender som fødevarer. Fødevaredirektoratet kontrollerer brugen af medicin hos producenterne og de dyrlæger, der udskriver medicin. Desuden tages prøver af dyr, man fatter mistanke til på slagteriet, og endelig stikprøver af de færdige fødevarer.
"Der bliver slået ned på de brodne kar i landbruget, og det er med til at mindske risikoen for, at der er medicinrester i de færdige fødevarer. Vi kan være meget stolte af det resultat, kontrollen har vist. Det er vigtigt, vi holder fast i den høje standard af hensyn til forbrugernes sikkerhed, og så er det jo et godt signal til eksportmarkederne", siger Minister for Familie- og Forbrugeranliggender Henriette Kjær.
Stikprøvekontrollen for 2003 omfatter 16.000 prøver af svin, kvæg, får, heste, fjerkræ, fisk, mælk, æg, vildt og honning. Prøverne bliver undersøgt for rester af hormoner, antibiotika og anden medicin.
Det ene tilfælde af medicinrester i fødevarer, var rester af den ulovlige fiskemedicin malakitgrønt i dambrugsørreder. I forbindelse med stikprøvekontrollen blev der fundet ni prøver med andre ulovlige stoffer. Det var for højt indhold af henholdsvis tungmetaller og mycotoksiner, som stammer fra blandt andet miljøforureninger og dårligt foder.
Udover stikprøverne, bliver der taget såkaldte mistankeprøver af dyr, som dyrlægerne på slagterierne har mistanke til, fx hvis de har stikmærker eller bylder efter stik. Der er taget i alt 165 af den slags prøver og i 10 tilfælde, var der medicinrester over grænseværdien i dyrene.
Fødevarer, som importeres fra lande uden for EU, bliver også kontrolleret. I den forbindelse er den danske kontrol godt hjulpet af det fælles europæiske meldesystem, Rapid Alert, hvor medlemslandende advarer hinanden om fødevarepartier med fx rester af medicin. I 2003 blev der undersøgt mere end 1.000 prøver, og det førte til, at 18 partier fødevarer blev afvist ved grænsen.
Se alle nyhederne
|