| Bedre at sænke afgift på spiritus end på ølSkrevet d. 22 Oktober 2004Skatteministeriet vurderer i en rapport om grænsehandlen, at det er billigere at sænke afgiften på spiritus end på øl.
Selv om rapporten, der offentliggøres i dag, ikke har nogen politisk anbefaling, er den økonomiske konklusion klar:
Regeringen får mest for pengene, hvis den sænker spiritusafgifterne yderligere.
Større tab på lavere ølafgift
Ifølge Børsen er logikken den, at lavere spiritusafgifter løfter salget så meget, at det næsten er selvfinansierende, mens lavere ølafgifter giver en langt mindre stigning i det hjemlige ølsalg.
Derfor vil statskassen tabe mest på en politisk beslutning om at sænke ølafgifterne.
Skatteminister Kristian Jensen ønsker ikke at kommentere oplysningerne fra rapporten, som er på i alt 800 sider.
Opfordrer til lavere ølafgifter
Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, advarer mod konklusionerne i Skatteministeriets rapport.
Han mener, at rapporten ser for snævert på problematikken, hvis der kun regnes isoleret på konsekvenserne for statskassen.
Danskernes køb af øl i Tyskland er drivende for grænsehandelen, og derfor vil billigere ølafgifter have den største samlede begrænsende effekt på danskernes indkøb i Tyskland.
Desuden har regeringens afgiftsnedsættelse på spiritus sidste år kostet markedsandele for bryggerierne. Derfor opfordrer han regeringen til at satse på lavere ølafgifter.
- Vi kan konstatere, at øl har tabt terræn til spiritus, efter de store afgiftslettelser sidste år. Derfor er det tiltrængt, at få konkurrenceforholdet genoprettet, siger Niels Hald.
Claus Bøgelund Nielsen, udviklingskonsulent i De Samvirkende Købmænd, vurderer også, at der er grund til at se nærmere på øllet, hvis afgifterne skal sættes ned.
Se alle nyhederne
|