| Fødevareeksporten er gået iståSkrevet d. 26 Oktober 2004Den danske fødevareeksport er gået i stå og beskæftigelsen fortsætter med at falde. Samtidig er landbruget tilsyneladende stødt på maksimumgrænsen for, hvor meget der kan produceres.
Det skriver Økonomisk Ugebrev, og citerer seniorforsker Jørgen D. Jensen på Fødevareøkonomisk Institut ved Landbohøjskolen i København for oplysningen om, at den danske fødevareeksports andel af den samlede vareeksport er faldet mærkbart over de seneste ti år. Mens den i 1993 udgjorde en fjerdedel, er
andelen nu helt nede på 18 procent. I løbende
priser har væksten i fødevareeksporten
været på 28 procent, mens den
samlede danske vareeksport er vokset
med 73 procent.
Jørgen D. Jensen frygter ikke som så mange andre, at dansk landbrug skal blive udkonkurreret af billige producenter i eksempelvis Østeuropa.
”Det er klart, at der vil komme en større
produktion og dermed også en skærpet
konkurrence fra østlandene. Men det giver
også nogle større afsætningsmuligheder,
fordi de får en højere økonomisk vækst.
Polen er f.eks. en stor svineproducent,
men også en stor svineforbruger, så der
kan sagtens være nogle muligheder der.
Lande som Rusland og Kina har også et
meget stort potentiale, hvis de får en større
indkomstspredning. Det er ikke højprismarkeder,
som landbruget ellers satser
meget på. Men der er et potentiale,” siger han til ugebrevet.
Heller ikke konsulent i Landbrugsraadet Klaus Jørgensen ser sort på udviklingen:
”Jeg ser egentlig udviklingen som helt
naturlig. Den afspejler simpelthen den
generelle samfundsøkonomiske tendens,
hvor en større og større del af beskæftigelse
og produktion er henlagt til nye
brancher og sektorer. Man må hæfte sig
ved, at vi trods alt har formået at fastholde
vores markedsandele. Det er f.eks. ikke
lykkedes for USA, der har mistet meget til
Brasilien og Argentina,” siger han.
Tidligere har opskriften på succes været at satse på højprismarkeder. Og også i fremtiden må man satse på, at det er kvaliteten på de danske produkter, der skal redde fødevareeksporten.
”Vi eksporterer i dag til omkring 140
lande, hvor EU-landene, USA og Japan er
vigtigst. Det er højprismarkeder, hvor vores
veterinære standarder har stor betydning.
Men derudover satser vi meget på
mellemindkomstlande, og vi er i dag stærke
i f.eks. Sydkorea, Østeuropa og Mellemøsten,”
siger Klaus Jørgensen.
Kilde: Foodwire.dk
Se alle nyhederne
|