HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Fødevareeksporten er gået istå

Skrevet d. 26 Oktober 2004
Den danske fødevareeksport er gået i stå og beskæftigelsen fortsætter med at falde. Samtidig er landbruget tilsyneladende stødt på maksimumgrænsen for, hvor meget der kan produceres. Det skriver Økonomisk Ugebrev, og citerer seniorforsker Jørgen D. Jensen på Fødevareøkonomisk Institut ved Landbohøjskolen i København for oplysningen om, at den danske fødevareeksports andel af den samlede vareeksport er faldet mærkbart over de seneste ti år. Mens den i 1993 udgjorde en fjerdedel, er andelen nu helt nede på 18 procent. I løbende priser har væksten i fødevareeksporten været på 28 procent, mens den samlede danske vareeksport er vokset med 73 procent. Jørgen D. Jensen frygter ikke som så mange andre, at dansk landbrug skal blive udkonkurreret af billige producenter i eksempelvis Østeuropa. ”Det er klart, at der vil komme en større produktion og dermed også en skærpet konkurrence fra østlandene. Men det giver også nogle større afsætningsmuligheder, fordi de får en højere økonomisk vækst. Polen er f.eks. en stor svineproducent, men også en stor svineforbruger, så der kan sagtens være nogle muligheder der. Lande som Rusland og Kina har også et meget stort potentiale, hvis de får en større indkomstspredning. Det er ikke højprismarkeder, som landbruget ellers satser meget på. Men der er et potentiale,” siger han til ugebrevet. Heller ikke konsulent i Landbrugsraadet Klaus Jørgensen ser sort på udviklingen: ”Jeg ser egentlig udviklingen som helt naturlig. Den afspejler simpelthen den generelle samfundsøkonomiske tendens, hvor en større og større del af beskæftigelse og produktion er henlagt til nye brancher og sektorer. Man må hæfte sig ved, at vi trods alt har formået at fastholde vores markedsandele. Det er f.eks. ikke lykkedes for USA, der har mistet meget til Brasilien og Argentina,” siger han. Tidligere har opskriften på succes været at satse på højprismarkeder. Og også i fremtiden må man satse på, at det er kvaliteten på de danske produkter, der skal redde fødevareeksporten. ”Vi eksporterer i dag til omkring 140 lande, hvor EU-landene, USA og Japan er vigtigst. Det er højprismarkeder, hvor vores veterinære standarder har stor betydning. Men derudover satser vi meget på mellemindkomstlande, og vi er i dag stærke i f.eks. Sydkorea, Østeuropa og Mellemøsten,” siger Klaus Jørgensen. Kilde: Foodwire.dk

Se alle nyhederne