HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Vanillaens hemmeligheder afsløret

Skrevet d. 14 December 2004
Danske forskere leverer nu et gennembrud inden for aroma- og ingrediensområdet ved at finde den biologiske kode til verdens mest anvendte aromastof vanillin. Forskerne i det københavnske biotekfirma Poalis har fundet ud af det, alle har drømt om, nemlig at fremstille vanillin i en biologisk proces ved hjælp af mikroorganismer. ”Vi har lavet en teknologi, der kan udkonkurrere den kemiske industri på dens eget styrkeområde, nemlig at være billigst i produktionen”, siger forskningsdirektør i Poalis, Finn Okkels til Børsen. Det revolutionerende ved den nye biologiske produktionsproces – den såkaldte GlyLink-metode - er, at den ikke kun har miljøfordele frem for den kemiske metode, der baseres på fossile brændstoffer, men også at den er langt billigere. Med sin nye metode regner Poalis med at kunne udkonkurrere en stor del af den kemiske industri. Det er muligt fordi man med den nye metode kan opnå hundrede gange bedre produktivitet end ved den gængse fermentering. Som et ekstra plus ud over den nye, smarte produktionsproces, er det lykkedes Poalis at finde frem til en variant af vanillin via gæring af sukkerstof, som har en helt ny og enestående smagskomponent. Med stoffet vanillin glucosid kan man desuden forlænge smags- og lugtoplevelsen. Blandt de virksomheder, der nu sættes under hårdt pres af det lille firma Poalis, er det Danisco-ejede franske Rhodia, som i dag dominerer markedet for syntetisk vanillin. Hos Poalis – hvor bl.a. Nordic Biotech, Carlsberg, Danisco, Agro Invest og Vækstfonden ses blandt aktionærerne – er håbet nu ifølge Børsen, at den kemiske industri eller aroma-ingrediensindustrien køber opfindelsen. Der føres i øjeblikket forhandlinger til forskellige sider, men selv om eksempelvis Danisco er blandt aktionærerne, vil koncernen ifølge Poalis adm. direktør Tune Marschall ikke kunne regne med nogen fortrinsstilling. ”Jeg forudser en licensaftale på vanillin, der kan kaste 50 millioner DKK om året af sig til Poalis. Vi sælger til højestbydende. Det er ren business. Vi ønsker en international licitation, så Danisco får ikke noget forærende,” siger Marchall. Poalis, som er stiftet af fire forskere og har 15 medarbejdere, har indtil nu fået 35 millioner DKK i støtte fra forskellige venture-fonde og store fødevarekoncerner til det revolutionerende vanillin-projekt. Kilde: Foodwire.dk

Se alle nyhederne