HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Overvægtige forsøgskaniner

Skrevet d. 6 November 2002
148 overvægtige danskere deltog i forsøg med et epilepsipræparat, der har alvorlige bivirkninger. Producenten ville vide, om midlet Topiramat også kunne bruges som slankepille. Forsøget er nu stoppet.

148 overvægtige danskere har deltaget i et forsøg med epilepsimidlet Topiramat, der forbindes med over 40 forskellige bivirkninger fra apati over unormal gang til forøget mundvand og personlighedsforstyrrelser. Forsøgene skulle vise, om midlet også kunne anvendes som slankemiddel.

Det internationale forsøg, de 148 danskere indgik i, er nu afbrudt. Gunna Starck, der er medlem af den videnskabsetiske komité i København, var fra starten imod forsøget, som producenten Janssen-Cilag stod bag:

– Patienter med epilepsi kan være nødt til at acceptere en lang række bivirkninger, men at udsætte overvægtige for dem, er efter min vurdering dybt uetisk, siger Gunna Starck.

Fedmeprofessor Arne Astrup og læge Søren Toubo fra Forskningsinstitut for Human Ernæring ved Landbohøjskolen fandt det tværtimod naturligt at teste midlets egenskaber som slankepille, da mange epilepsipatienter tabte sig, når de tog Topiramat. Men halvvejs i forsøget måtte man erkende, at bivirkningerne var for alvorlige, og at dosis muligvis var for høj. Forsøget blev derfor afbrudt.

Gunna Starck vurderer, at nogle af hendes kolleger i det videnskabsetiske råd nu har ”lidt røde ører”. Hun var nemlig den eneste, der stemte nej, før forsøget gik i gang.

Nyhed fra www.madogsundhed.dk

Se alle nyhederne