HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Advarer mod giftige skruelåg

Skrevet d. 27 Januar 2005
En undersøgelse af skruelåg, der bruges på glas med madvarer, afgiver for store mængder skadelige stoffer til maden. Stofferne fungerer som blødgørere i den plastpakning i låget, som får glasset til at slutte tæt. Det har vist sig, at lågene afgiver op til 50-60 gange grænseværdien i en række fede madvarer som fx hvidløg, oliven og chili i olie samt peanutbutter. En række produkter fjernes derfor fra butikshylderne. Der er målt på den samlede mængde af stoffer, der udskilles fra skruelågene og vandrer over i maden. Der er ikke målt på de enkelte stoffer, men det er især stofferne ESBO (epoxideret sojabønneolie) og phthalater, der overføres til maden. Undersøgelsen omfatter 19 prøver af skruelåg, fra produkter som hvidløg, chili, soltørrede tomater, oliven og rejer i olie, dressing, kakaomælk, karrysild og marinerede sild, fløde, smelteost, peanutbutter, bearnaisesovs og børnemad. Der er konstateret overskridelser på nedenstående produkter, og virksomhederne har alle oplyst, at de har trukket produkter tilbage. "Marinerede hvidløg med citrusfrugt", Mærket: "Mindst holdbar til 11.8.06" fra Svansø Food A/S, Milde hvidløg "Provance", Produktionsdato: 15/11-2004 (Mindst holdbar dato er 15/11-2005), Sorte hvidløgs oliven, Produktionsdato: 02/11-2004 (Mindst holdbar dato er 02/11-2005) og Chili hvidløg marineret, Produktionsdato: 16/11-2004 (Mindst holdbar dato er 16/11-2005) fra C.F. Cervera, "Peanut finmalet, økologisk jordnøddesmør", Mærket: "Mindst holdbar til 080306" fra Urtekram A/S. Der er ikke akut sundhedsfare forbundet med at have spist varerne, men får man større mængder over længere tid, kan de være sundhedsskadelige. Forbrugerne bør kassere eller tilbagelevere produkterne, hvis de har de konkrete produktioner stående. Desuden vil Fødevarestyrelsen: følge op med kontrol af flere produkter, pålægge producenter og importører at sikre sig dokumentation for, at de ikke sælger varer i emballager, der afgiver uønskede stoffer i for store mængder til maden, orientere de andre EU-lande og referencelaboratorier i EU om problemet, fordi det er et fælles EU-problem, afholde møde med detailhandlen, importører og producenter i løbet af en måned.

Se alle nyhederne